Thai grön curry

Thai grön curry är en populär thailändsk maträtt som består av en krämig och kryddig curry sås med grönsaker, kyckling eller tofu och serveras vanligtvis med ris. Den är känd för sin balans mellan hetta, sötma och syra och är en favorit bland många för dess smakrika och aromatiska smaker.

Ingredienser

  • Potatisar 225g
  • Gröna bönor 100g
  • Solrosolja 1 msk
  • Vitlök 1 klyfta
  • Thailändsk grön currypasta 4 tsk
  • Kokosmjölk 400 ml
  • Thailändsk fisksås 2 tsk
  • Socker 1 tsk
  • Kyckling 450g benfritt
  • Lime 2 färska kaffirblad
  • Basilika En handfull
  • Ris Kokt

Tillagning

  1. Lägg potatisen i en kastrull med kokande vatten och koka i 5 minuter
  2. Häll i bönorna och koka i ytterligare 3 minuter, då ska båda vara precis mjuka men inte för mjuka
  3. Låt rinna av och lägg åt sidan
  4. I en wok eller stor stekpanna, värm oljan tills den är väldigt varm, häll sedan i vitlöken och stek tills den är gyllene, detta bör ta bara några sekunder
  5. Låt det inte bli väldigt mörkt, annars förstör det smaken
  6. Häll i currypastan och rör runt i några sekunder för att börja koka kryddorna och släppa alla smaker
  7. Häll sedan i kokosmjölken och låt det bubbla
  8. Rör ner fisksås och socker, sedan kycklingbitarna
  9. Sänk värmen till en sjud och koka under lock i cirka 8 minuter tills kycklingen är genomstekt
  10. Häll i potatisen och bönorna och låt dem bli genomvarma i den varma kokosmjölken, tillsätt sedan en härlig citrussmak genom att röra i de strimlade limebladen (eller limeskalet)
  11. Basilikabladen går in härnäst, men låt dem bara stå en kort stund på värmen annars tappar de snabbt sin ljusstyrka
  12. Strö över limegarneringen och servera genast med kokt ris
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen