Tonfisk och Ägg Briks
Tonfisk och Ägg Briks är en läcker maträtt som består av en blandning av tonfisk, ägg, lök och kryddor som sedan friteras till perfektion. Denna smakrika rätt är populär i många länder och serveras ofta som en aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad eller bröd. Tonfisk och Ägg Briks är en enkel men välsmakande rätt som passar perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.Ingredienser
- Olivolja 2 msk
- Salladslök 8
- Spenat 200 g
- Filodeg 4
- Tonfisk 1 burk
- Ägg 2
- Stark sås En nypa
- Tomater 4 Hackad
- Gurka 1/4
- Citron juice 1 msk
- Aprikos sylt 4 msk
Tillagning
- Hetta upp 2 tsk av oljan i en stor kastrull och stek vårlöken på låg värme i 3 minuter eller tills den börjar mjukna
- Tillsätt spenaten, täck med ett tättslutande lock och koka i ytterligare 2–3 minuter eller tills den är mjuk och vissnat, rör om en eller två gånger
- Häll blandningen i en sil eller durkslag och låt rinna av och svalna
- Använd ett tefat som guide och skär ut 24 rundlar om 12
- 5 cm i diameter från filodegen, skär 6 rundlar från varje plåt
- Lägg filorundorna i en hög och täck sedan med matfilm för att förhindra att de torkar ut
- När spenatblandningen är kall, krama ur så mycket överflödig vätska som möjligt och överför sedan till en skål
- Tillsätt tonfisk, ägg, pepparsås och salt och peppar efter smak
- Blanda väl
- Värm ugnen till 200°C
- Ta en filo-runda och pensla mycket lätt med lite av den återstående oljan
- Toppa med en andra varv och pensla med lite olja, lägg sedan en tredje varv ovanpå och pensla med olja
- Lägg en rågad matsked av fyllningen i mitten av rundan och vik sedan över degen till en halvmåneform
- Vik in kanterna, vrid dem för att täta och lägg på en bakplåt med non-stick
- Upprepa med resterande bakverk och fyllning för att göra 8 briks totalt
- Pensla briksen lätt med den återstående oljan
- Grädda i 12–15 minuter eller tills degen är knaprig och gyllenbrun
- Blanda under tiden tomater och gurka i en skål och strö över citronsaft och krydda efter smak
- Servera briksen varma till denna sallad och chutneyn
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan