Tonfisk och Ägg Briks

Tonfisk och Ägg Briks är en läcker maträtt som består av en blandning av tonfisk, ägg, lök och kryddor som sedan friteras till perfektion. Denna smakrika rätt är populär i många länder och serveras ofta som en aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad eller bröd. Tonfisk och Ägg Briks är en enkel men välsmakande rätt som passar perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Olivolja 2 msk
  • Salladslök 8
  • Spenat 200 g
  • Filodeg 4
  • Tonfisk 1 burk
  • Ägg 2
  • Stark sås En nypa
  • Tomater 4 Hackad
  • Gurka 1/4
  • Citron juice 1 msk
  • Aprikos sylt 4 msk

Tillagning

  1. Hetta upp 2 tsk av oljan i en stor kastrull och stek vårlöken på låg värme i 3 minuter eller tills den börjar mjukna
  2. Tillsätt spenaten, täck med ett tättslutande lock och koka i ytterligare 2–3 minuter eller tills den är mjuk och vissnat, rör om en eller två gånger
  3. Häll blandningen i en sil eller durkslag och låt rinna av och svalna
  4. Använd ett tefat som guide och skär ut 24 rundlar om 12
  5. 5 cm i diameter från filodegen, skär 6 rundlar från varje plåt
  6. Lägg filorundorna i en hög och täck sedan med matfilm för att förhindra att de torkar ut
  7. När spenatblandningen är kall, krama ur så mycket överflödig vätska som möjligt och överför sedan till en skål
  8. Tillsätt tonfisk, ägg, pepparsås och salt och peppar efter smak
  9. Blanda väl
  10. Värm ugnen till 200°C
  11. Ta en filo-runda och pensla mycket lätt med lite av den återstående oljan
  12. Toppa med en andra varv och pensla med lite olja, lägg sedan en tredje varv ovanpå och pensla med olja
  13. Lägg en rågad matsked av fyllningen i mitten av rundan och vik sedan över degen till en halvmåneform
  14. Vik in kanterna, vrid dem för att täta och lägg på en bakplåt med non-stick
  15. Upprepa med resterande bakverk och fyllning för att göra 8 briks totalt
  16. Pensla briksen lätt med den återstående oljan
  17. Grädda i 12–15 minuter eller tills degen är knaprig och gyllenbrun
  18. Blanda under tiden tomater och gurka i en skål och strö över citronsaft och krydda efter smak
  19. Servera briksen varma till denna sallad och chutneyn
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen