Tamiya

Tamiya är en populär maträtt från Egypten som består av friterade bollar gjorda av kikärtor, lök, vitlök och kryddor. Dessa bollar serveras vanligtvis i pitabröd med grönsaker och såser som tahini eller hummus. Tamiya är en läcker och näringsrik vegetarisk rätt som är omtyckt både i Egypten och internationellt.

Ingredienser

  • Bondbönor 7,5 dl
  • Salladslök 6
  • Vitlöksklyfta 4
  • Persilja 0,5 dl
  • Kummin 2 tsk
  • Bakpulver 1 tsk
  • Cayenpeppar 1/2 tsk
  • Mjöl En stänk
  • Vegetabilisk olja Såsom krävs

Tillagning

  1. Lägg bönorna i vatten över natten
  2. Dränera vattnet
  3. Om skinnfria bönor inte är tillgängliga, gnugga för att lossa skalet och kassera sedan skalet
  4. Torka av bönorna med en handduk
  5. Mal bönorna i en matkvarn eller köttkvarn
  6. Om ingen av apparaten är tillgänglig, bearbeta dem i en matberedare men bara tills bönorna bildar en pasta (Om den blandas för jämnt tenderar smeten att falla isär under tillagningen)
  7. Tillsätt salladslök, vitlök, koriander, spiskummin, bakpulver, cayennepeppar, salt, peppar och koriander, om du använder
  8. Kyl i minst 30 minuter
  9. Forma bönblandningen till 2,5cm bollar
  10. Platta till något och täck med mjöl
  11. Värm minst 3,5cm olja över medelvärme till 185 grader
  12. Stek biffarna i omgångar, vänd en gång, tills de är gyllenbruna på alla sidor, cirka 5 minuter
  13. Ta bort med en trådnätskimmer eller hålslev
  14. Servera som en del av en meze eller i pitabröd med tomat-gurksallad och tahinasås
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen