Dundee tårta

Dundee tårta är en traditionell skotsk fruktkaka som innehåller russin, apelsinskal och mandel. Kakan är kryddad med kanel och ingefära och är oftast täckt med ett lager mandelspån. Dundee tårta är populär som efterrätt eller fikabröd och serveras ofta med en klick vispad grädde eller vaniljsås.

Ingredienser

  • Mandel 100 g
  • Smör 180 g
  • Muscovado socker 180 g
  • Apelsin Skal av 1
  • Aprikos sylt 3 msk
  • Vetemjöl 225 g
  • Bakpulver 1 tsk
  • Ägg 3, Stora
  • Mald mandel 100 g
  • Mjölk 2 msk
  • Torkad frukt 500 g
  • Glace Cherry 100 g
  • Mjölk 1 msk
  • Strösocker 2 tsk

Tillagning

  1. Lägg mandlarna i en liten skål och häll över kokande vatten så att det precis täcker
  2. Låt stå i 5 minuter, låt rinna av i en sil och låt torka
  3. Värm ugnen till 180°C
  4. Klä en djup lös 20 cm kakform med bakplåtspapper
  5. Lägg smöret i en stor skål och vispa väl tills det är mjukt
  6. Tillsätt sockret och vispa tills det blir ljust och pösigt
  7. Rör ner apelsinskalet och aprikossylten
  8. Sikta ihop mjöl och bakpulver
  9. Tillsätt äggen till det gräddade smöret och sockret, lite i taget, vispa ordentligt mellan varje tillsats
  10. Om blandningen börjar stelna, rör ner lite mjöl
  11. Tillsätt resterande mjöl och mald mandel och blanda väl
  12. Blanda i mjölken och tillsätt sedan den torkade frukten och körsbären och blanda försiktigt ihop
  13. Häll blandningen i den förberedda formen och fördela jämnt med baksidan av en sked
  14. Ordna hela mandlarna tätt intill varandra i snygga cirklar på toppen av kakan
  15. Grädda i ugnen i 45 min
  16. Sänk ugnstemperaturen till 160°C och tillaga i ytterligare 60–80 minuter
  17. Kontrollera kakan efter 50 minuter genom att sticka in ett spett av trä eller metall i kakan
  18. När det är klart bör det bara ha några smulor fästa
  19. Kontrollera var 10:e minut - det är viktigt att inte överkoka denna kaka så mitten blir lite mjuk
  20. När kakan är tillagad, ta ut kakan kort från ugnen, häll mjölken och sockret i en liten kastrull och värm försiktigt tills sockret har lösts upp
  21. Pensla över toppen av kakan och sätt tillbaka kakan i ugnen i 2-3 minuter
  22. Ta ut och låt kakan svalna i formen
  23. När den är ganska kall ta den ur formen och linda in i folie och håll i minst 2 dagar innan du skär
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen