Dundee tårta
Dundee tårta är en traditionell skotsk fruktkaka som innehåller russin, apelsinskal och mandel. Kakan är kryddad med kanel och ingefära och är oftast täckt med ett lager mandelspån. Dundee tårta är populär som efterrätt eller fikabröd och serveras ofta med en klick vispad grädde eller vaniljsås.Ingredienser
- Mandel 100 g
- Smör 180 g
- Muscovado socker 180 g
- Apelsin Skal av 1
- Aprikos sylt 3 msk
- Vetemjöl 225 g
- Bakpulver 1 tsk
- Ägg 3, Stora
- Mald mandel 100 g
- Mjölk 2 msk
- Torkad frukt 500 g
- Glace Cherry 100 g
- Mjölk 1 msk
- Strösocker 2 tsk
Tillagning
- Lägg mandlarna i en liten skål och häll över kokande vatten så att det precis täcker
- Låt stå i 5 minuter, låt rinna av i en sil och låt torka
- Värm ugnen till 180°C
- Klä en djup lös 20 cm kakform med bakplåtspapper
- Lägg smöret i en stor skål och vispa väl tills det är mjukt
- Tillsätt sockret och vispa tills det blir ljust och pösigt
- Rör ner apelsinskalet och aprikossylten
- Sikta ihop mjöl och bakpulver
- Tillsätt äggen till det gräddade smöret och sockret, lite i taget, vispa ordentligt mellan varje tillsats
- Om blandningen börjar stelna, rör ner lite mjöl
- Tillsätt resterande mjöl och mald mandel och blanda väl
- Blanda i mjölken och tillsätt sedan den torkade frukten och körsbären och blanda försiktigt ihop
- Häll blandningen i den förberedda formen och fördela jämnt med baksidan av en sked
- Ordna hela mandlarna tätt intill varandra i snygga cirklar på toppen av kakan
- Grädda i ugnen i 45 min
- Sänk ugnstemperaturen till 160°C och tillaga i ytterligare 60–80 minuter
- Kontrollera kakan efter 50 minuter genom att sticka in ett spett av trä eller metall i kakan
- När det är klart bör det bara ha några smulor fästa
- Kontrollera var 10:e minut - det är viktigt att inte överkoka denna kaka så mitten blir lite mjuk
- När kakan är tillagad, ta ut kakan kort från ugnen, häll mjölken och sockret i en liten kastrull och värm försiktigt tills sockret har lösts upp
- Pensla över toppen av kakan och sätt tillbaka kakan i ugnen i 2-3 minuter
- Ta ut och låt kakan svalna i formen
- När den är ganska kall ta den ur formen och linda in i folie och håll i minst 2 dagar innan du skär
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan