Torsdag 11 Aug
Stockholm

Blackstenius om EM-premiären: "Är hoppfull"

Stina Blackstenius mötte pressen på Sveriges EM-bas Carden Park i Chester på onsdagen.
Stina Blackstenius mötte pressen på Sveriges EM-bas Carden Park i Chester på onsdagen. Foto: TT

Stina Blackstenius har inte gett upp hoppet om att kunna spela i EM-premiären mot Nederländerna.Men den svenska anfallsstjärnans mästerskap står inte och faller med den första matchen.Jag hoppas kunna komma tillbaka stark, oavsett om det blir i första matchen eller vad det nu blir, säger Blackstenius.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Stina Blackstenius

Född: den 5 februari 1996 (26 år), i Vadstena.

Position: anfallare.

Klubb: Arsenal.

Tidigare klubbar: Vadstena, Linköping 2013–2016, Montpellier 2017–2019, Linköping 2019–2020, Häcken 2020–2022.

A-landskamper/mål: 77/26.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016. VM-brons 2019. SM-guld med Häcken 2020 och med Linköping 2016.

Problemen började under fotbollsdamernas förläger i Båstad för två veckor sedan när Stina Blackstenius klev av en träning med en känning i ena låret. Hon fick ändå göra ett inhopp, och blev målskytt, i EM-genrepet mot Brasilien, men väl på plats i England har Blackstenius inte kunnat träna för fullt.

Onsdagen markerade träningsfritt för det svenska laget, men Arsenalanfallaren hann med att möta pressen för att leverera lite positiva besked:

— Status är att det har gått väldigt bra framåt och jag siktar på att kunna vara med i träning fullt ut i morgon (torsdag), säger Stina Blackstenius med tre dagar kvar till EM-premiären mot Nederländerna.

Stina Blackstenius har tränat vid sidan av resten av laget under EM-uppladdningen i Chester.

Osäker kring att starta

Det är strålande nyheter för förbundskapten Peter Gerhardsson. Blackstenius var Sveriges bästa målskytt (5 mål) på vägen mot OS-silvret i fjol, och är det givna förstavalet i positionen som spets i tremanna-anfallet.

Men det är långt ifrån säkert, kanske inte ens troligt, att hon spelar från start i premiären.

— Så långt har jag inte kommit med det medicinska teamet. Vi har tagit dag för dag och sett att det inte har blivit några reaktioner. Men det är lite för tidigt för mig att svara på hur många minuter jag kan vara redo för, säger Blackstenius.

— Jag är hoppfull bara över mästerskapet generellt. Men i och med att jag ska träna för fullt i morgon (torsdag) så hoppas jag såklart att jag ska kunna vara med i EM-premiären på något sätt.

De positiva beskeden till trots medger 26-åringen att det har varit en tuff uppladdning inför sommarens stora höjdpunkt.

— Det är inte alls kul, man vill till varje pris vara med. Nu har man sett fram emot det här mästerskapet så länge också, och att med bara några dagar kvar känna att man står vid sidan, det är absolut inte optimalt.

Lugnad av Eriksson

Hade hon själv fått bestämma hade hon kanske tränat för fullt redan tidigare, men samtidigt vet hon att Sveriges försiktiga modell brukar fungera bra.

— Jag är inte orolig, och jag har också pratat med andra spelare som har varit i liknande situationer och de har gett lugnande besked, att det har gått bra för dem. Så jag försöker lita på det och på min egen form. Och inte stressa upp mig alltför mycket.

Under Peter Gerhardssons snart fem år som förbundskapten har landslaget varit väl förskonat från allvarliga skador i samband med mästerskap. OS i fjol gav också ett exempel på hur man kan få nyckelspelare tillbaka i spel genom att skynda långsamt.

Det är något som Stina Blackstenius tar med sig.

— Jag pratade lite med ”Magda” (Magdalena Eriksson), hon hade en liknande situation inför OS förra året. Då fick hon en känning när hon spelade mot Australien (OS-genrep), och kunde därför inte vara med i OS-premiären mot USA. Men hon hade ett liknande upplägg som jag har här, och som slutade väldigt bra. Hon spelade stora delar av mästerskapet, så det blir en lättnad att sådant här här inte behöver påverka ett helt mästerskap.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Efter bråket – HIF-anfallare tränar på egen hand

Publicerades: 1 timme sedan

Mikael Ymer till Stockholm Open

Publicerades: 2 timmar sedan

Ny schemakrock – då tvekar Hansson

Publicerades: idag 06:03

Williams: "Är så dålig på att ta farväl"

Publicerades: idag 03:36

Kyrgios skalp – besegrade världsettan

Publicerades: igår 23:40

Benzema frälste Real Madrid i supercupen

Publicerades: igår 22:58

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.