Stockholm

Klart: Svenska laget i VM-premiären

Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson bildar mixedstafettlag i VM.
Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson bildar mixedstafettlag i VM. Foto: TT

Som väntat blir det Hanna och Elvira Öberg samt Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson som får köra mixedstafetten i skidskytte-VM i Oberhof.Jag tror att vi har bra chanser och stafett är alltid en höjdpunkt, säger Ponsiluoma.


Fakta: Senaste mixedstafetterna i mästerskap

2022: OS i Peking: 1) Norge, 2) Frankrike, 3) Ryska olympiska kommittén, 4) Sverige (Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson)

2021: VM i Pokljuka: 1) Norge, 2) Österrike, 3) Sverige (Samuelsson, Ponsiluoma, Linn Persson, Hanna Öberg).

2020: VM i Antholz: 1) Norge, 2) Italien, 3) Tjeckien... 11) Sverige (Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin, Samuelsson).

Det bjöds inga överraskningar när det svenska skidskyttelandslaget presenterade kvartetten som får förtroendet när VM inleds i morgon.

— Vi känner verkligen att det här laget är det bästa vi har just nu, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

— Förhoppningsvis kan de göra samma jobb som på träningen, vi har ett starkt lag. Men starten på ett mästerskap är alltid speciellt, det kan finnas nerver som spelar roll.

"Som en masstart"

Hanna Öberg tar förstasträckan, lillasyster Elvira den andra, Ponsiluoma den tredje innan Samuelsson får avsluta. Det var de fyra som körde mixedstafetten i OS för ett år sedan, då man slutade fyra.

— Nu var det ett tag sedan jag körde en förstasträcka, senast var ju på OS, men tidigare i min karriär körde jag många förstasträckor, framför allt i damstafetterna, säger Hanna Öberg, som får äran att inleda VM-tävlandet för svensk del.

— Det är extra spännande att köra förstasträckan. Det är som en masstart – kul att få köra kvinna mot kvinna.

Fint väder väntar

Storpublik och fint väder väntar när Sverige ger sig ut på sin första medaljjakt i VM. Sverige har en bronspeng att försvara från VM i Pokljuka 2021.

— Det är en otroligt tuff tävling, många lag får ihop väldigt bra lag med två damer och två herrar. Vi är ett väldigt bra lag om man kollar resultatmässigt och vi har höga förväntningar och vi hoppas kunna göra en bra stafett. Det blir nog en tajt och tuff tävling och vi ska vara med och fajtas högt upp, säger Ponsiluoma.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.