Fridolina Rolfö är redo för sin första landskamp på 230 dagar.
Fridolina Rolfö är redo för sin första landskamp på 230 dagar. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rolfö: "Jag njuter av att inte känna smärta"

Smärtan är borta. Fridolina Rolfö är tillbaka. På fredag kan Barcelonastjärnan göra sin första landskamp på 230 dagar. Fysiskt är jag starkare än någonsin, säger 30-åringen inför EM-kvalpremiären mot England på Wembley.


Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (30 år), i Kungsbacka.

Moderklubb: IFK Fjärås.

Nuvarande klubb: FC Barcelona.

Tidigare klubbar: Tölö IF, Jitex, Linköping, Bayern München, Wolfsburg.

A-landskamper/mål: 83/28.

Främsta meriter: OS-silver 2016 och 2021. VM-brons 2019 och 2023. U19-EM-guld 2012. Champions League-mästare med Barcelona 2023. Spansk ligamästare med Barcelona 2022 och 2023. Cupmästare med Barcelona 2022. Tysk liga- och cupmästare med Wolfsburg 2020. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tilldelades Diamantbollen 2021 och 2022. Årets forward 2020, 2021, 2022 och 2023.

Det var snarare lättnad än glädje som syntes i Fridolina Rolfös ansikte efter segern mot Australien i VM-bronsmatchen förra sommaren. Med medalj runt halsen berättade att hon längtade efter semester från fotbollen.

— Och att inte ha ont hela tiden.

Nu är smärtan puts väck. Men det tog sin tid.

— Det har varit många månader. Det har såklart gått upp och ner och det var en tuff period till en början, jag gick på kryckor hela åtta veckor. Man blev väldigt beroende av andra personer, den perioden var nog den tuffaste – att inte klara av att ta hand som sig själv, säger Rolfö på det svenska spelarhotellet efter onsdagens landslagsträning i sydvästra London.

Fridolina Rolfö på landslagets träning i London.

"Otroligt tuff situation"

Veckans EM-kvalsamling är hennes första i landslaget sedan VM. Direkt efter mästerskapet opererade hon knäet – ett ingrepp som hon länge vetat var ofrånkomligt. Under stora delar av våren och hela sommaren hade hon spelat med smärta. Även om det gav såväl ligatitel som seger i Champions League – Rolfö satte det avgörande målet i finalen – och VM-brons med Sverige, var det inte hållbart i längden.

— Min situation var otroligt tuff. Det var först efter mästerskapet som jag verkligen kunde reflektera över ”hur orkade jag känna den smärtan hela tiden?”. Men adrenalin hjälper väldigt mycket, säger Rolfö.

Den 7 mars i år var hon tillbaka i spel. Det har blivit sju matcher i Barcelona sedan comebacken, bland annat gjorde hon mål och spelade hela matchen när laget förra veckan slog ut norska Brann i Champions League-kvartsfinalen.

"Superbra" fysisk form

Sverige kan inte heller önska en så mycket bättre förstärkning inför EM-kvalpremiären borta mot England på fredag. Fridolina Rolfö tilldelades Diamantbollen 2021 och 2022 och har utsetts till årets forward i Sverige de fyra senaste åren.

Tajmningen är visserligen inte riktigt där än. I övrigt känner sig Rolfö i minst lika bra slag som före operationen. Hon känner sig starkare mentalt än någonsin, och dessutom har de många timmarna på gymmet gjort sitt.

— Min fysiska form är superbra och jag har jobbat stenhårt för att bygga upp alla muskler.

— Det känns otroligt, jag är jätteglad över att vara tillbaka. Det har gått lång tid, och nu är jag äntligen här. Jag är superglad.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!