Mattias Grafström, till vänster i bild, blir ny generalsekreterare för Fifa. Arkivbild.
Mattias Grafström, till vänster i bild, blir ny generalsekreterare för Fifa. Arkivbild. - Foto: Marta Lavandier/AP/TT

Svensk doldis får toppjobb i Fifa: "Omdiskuterad"

En svensk blir en av världsfotbollens mäktigaste personer. På onsdagen utsågs Mattias Grafström till ny generalsekreterare för Internationella fotbollsförbundet Fifa. I världen är han omdiskuterad, säger experten Olof Lundh.


"Fotbollen är min passion och har varit det sedan jag föddes. Därför har jag inga ord för mina känslor när jag nu accepterar den här rollen med stolthet och en stor känsla av ansvar. Det blir den största utmaningen i mitt liv", säger han till Fifas hemsida.

Grafström utsågs till ny generalsekreterare under Fifas kongress i Bangkok.

Svensken har tidigare varit vice generalsekreterare och sedan årsskiftet har han också arbetat som interimistisk generalsekreterare efter att senegalesiskan Fatma Samoura lämnat posten.

"Får inte ställa frågor"

Grafström, som hållit låg profil i media trots sin höga position inom Fifa i flera år, är en doldis för stora delar av det svenska folket. Han är uppvuxen i Uppsala och har en bakgrund som jurist.

Men trots sin låga profil är svensken inte helt okontroversiell.

— I världen är han naturligtvis omdiskuterad eftersom att man per automatik blir det om man jobbar med Infantino. Det Infantino, med Grafströms hjälp, har gjort med Fifa är liksom att man har “stängt till”. Säga vad man vill om när Sepp Blatter var president, men då kunde man ställa frågor. Det har ju Infantino, och även Mattias Grafström, helt stängt till, säger experten Olof Lundh.

"Grafström som gjort jobbet"

Fifa-presidenten Gianni Infantino var också den som tog Grafström till Fifa från första början. Lundh har följt Fifa nära i flera år, och berättar att Grafström är en av presidentens absolut närmaste i organisationen.

— De är oerhört tajta. Infantino tog ju med honom som en handplockad man. Det finns massa beskrivningar om hur Infantino har söndrat och härskat i Afrika och i andra konfederationer för att vinna röster och liknande och då är det ofta Grafström som har gjort jobbet, så att säga, säger Lundh.

När Lundh berättar om sina tidigare möten med svensken, förklarar han att det varit väldigt svårt att få några svar.

— Jag träffade ju honom under Qatar-VM. Du får inga möjligheter att ställa några frågor. Träffar du honom, så kan du bara prata om vissa grejer, men du får ingen intervju där du kan vara ansvarsutkrävande eller ställa de tuffa frågorna. Så man vet inte riktigt hur man ställer sig till Qatar-VM och sådana saker.

TT har sökt Mattias Grafström för en intervju.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!