Några små ändringar i din trädgård kan göra stor skillnad.
Några små ändringar i din trädgård kan göra stor skillnad. - Foto: Illustration Nyheter24

7 enkla knep – så piffar du snabbt till din trädgård

Saknar din trädgård det där lilla extra? Här är några enkla knep att ta till för att fort piffa till den – som du kanske inte tänkt på.


1. Mulcha jorden i din trädgård

Mulch har flera fördelar för din trädgård. Det hjälper till att hålla jorden fuktig, vilket sparar på vatten samtidigt som det ger växterna bättre tillgång till det. Mulch minskar också konkurrensen från ogräs genom att hindra deras tillväxt. Slutligen ger det ett snyggt och proffsigt utseende till trädgården. Du kan välja mellan flera typer av mulch, inklusive bark, halm och kompost. För att lägga till mulch, sprid ett lager på cirka 5-7 centimeter över jordytan, men låt en liten fri yta närmast stammen på träd och buskar för att undvika röta.

2. Välj perenner för trädgården

Perenner är växter som lever i mer än två år, och många av dem blommar om varje år. Detta innebär att du kan plantera dem en gång och njuta av deras blommor år efter år. Perenner finns i många olika former, storlekar och färger, så du kan skapa en varierad och intressant trädgård med bara perenner. Några populära perenner inkluderar dagliljor, pioner, iris, lavendel och hosta. Var noga med att välja perenner som passar dina specifika trädgårdsförhållanden – vissa perenner föredrar sol, medan andra föredrar skugga, och vissa kräver mer vatten än andra.

Här är 5 växter att plantera i sovrummet – för bättre sömn

3. Skapa en sittplats i din trädgård

En utomhussittplats kan verkligen förbättra utseendet och användbarheten av din trädgård. Det kan vara så enkelt som att ställa ut ett par trädgårdsstolar och ett bord, eller så kan du gå ett steg längre och bygga en pergola, paviljong eller altan. Placera gärna sittplatsen i närheten av trädgårdens höjdpunkter, så att du kan njuta av utsikten. Tänk också på solljus och skugga vid placering – kanske vill du ha ett soligt ställe för morgonkaffet och ett skuggigt ställe för eftermiddagsläsning. Lägg till några utomhuskuddar och filtar för extra komfort, och kanske en utomhusmatta för att definiera utrymmet. Om du vill, kan du också skapa en naturlig "vägg" runt sittplatsen med hjälp av högre växter eller ett staket.

4. Ha rätt belysning i trädgården

Belysning kan förvandla din trädgård till en magisk plats på kvällen och natten. Använd stigljus för att belysa gångvägar, spotlights för att framhäva vissa träd eller växter, och kanske ett par lanternor eller lyktor för att skapa en mysig atmosfär. Solcellsdrivna lampor är ett utmärkt alternativ eftersom de inte kräver någon installation eller elkostnader. Tänk på att ljus inte bara är vackert, det kan också förbättra säkerheten genom att belysa ojämnheter och hinder.

5. Inrätta ett fågelbad eller en fågelmatare i din trädgård

Att locka fåglar till din trädgård kan tillföra en känsla av liv och rörelse. Fåglar kan också hjälpa till att bekämpa skadedjur. Ett fågelbad ger fåglarna någonstans att dricka och bada, vilket kan vara mycket underhållande att titta på. En fågelmatare med frön eller talgbollar kan locka olika arter. Tänk bara på att hålla dessa rena för att undvika sjukdomsspridning bland fåglarna.

Nybörjare? Här är växterna som är allra lättast att ta hand om

6. Skapa en grusgång i trädgården

En grusgång kan ge struktur till din trädgård och leda besökare genom dina favoritdelar. För att skapa en grusgång, börja med att mäta och markera din önskade stig. Gräv sedan ut den till en djup av cirka 10 centimeter. Lägg ett lager med landskapsduk på botten för att förhindra ogrästillväxt, och fyll sedan på med grus. Kanten på gången kan definieras med stenar, tegelstenar eller trä. Var noga med att underhålla gången genom att rensa bort löv och annat skräp, och lägg till mer grus när det behövs.

7. Plantera dessa blommor nära ytterdörren för en finare trädgård

Plantera blommor med starka färger nära ytterdörren. Detta kan skapa en varm och inbjudande entré till ditt hem. Välj växter med lång blomningstid för att maximera effekten. Du kan plantera dem i marken, eller använda krukor för extra flexibilitet. Några bra val kan vara petunior, begonier, eller pelargoner, som alla har ljusa, glada blommor. Om du har en pergola eller ett räcke nära dörren, kan du också överväga klätterväxter som klematis eller kaprifol. Tänk på att dessa växter kommer att vara det första som folk ser, så se till att de får den vård de behöver för att se bra ut!

Läs mer här:

Så lockar du bin och fjärilar till din trädgård – 8 enkla knep

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!