Det är fortfarande tyst om när hushåll och företag kan kompenseras för de höga elpriserna.
Det är fortfarande tyst om när hushåll och företag kan kompenseras för de höga elpriserna. - Foto: Tim Aro/Janerik Henriksson/TT

Fortfarande oklart när hushåll får elstöd efter riksdagens partiledardebatt

Det är fortfarande tyst om när hushåll och företag kan kompenseras för de höga elpriserna. Planen från regeringens håll är fortsatt att berätta i november om när och hur utbetalningen ska ske.


— Jag har inte haft någon anledning att revidera den tidplanen än utan vi jobbar på så hårt vi bara kan i den riktningen, säger energiminister Ebba Busch (KD).

Bollen ligger just nu hos Energimarknadsinspektionen. Myndigheten ska godkänna den modell för elstödet som Svenska kraftnät arbetat fram. Godkännandet borde komma i dagarna, enligt Busch.

I valrörelsen lovade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att ha ett högkostnadsskydd på plats för saftiga elräkningar den 1 november.

Ebba Busch kan inte lova att pengarna kommer till jul

Under tisdagens partiledardebatt i riksdagen sade Busch att "regeringen kommer att leverera på alla våra vallöften", trots att inget stöd kommit hushåll till del än.

— Det är inte utbetalat, men modellen är presenterad med marginal, säger Busch.

Ebba Busch kan inte lova att pengarna kommer som en julklapp. Det ser i dagsläget inte heller ut som att stödet kommer ha den utformning som Kristdemokraterna lovade i valrörelsen.

Då lovade KD att staten skulle ta 90 procent av kostnaden för priser som övergår 70 öre per kilowattimme av spotpris. Det skulle kosta staten 37 miljarder per månad.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
El