Det finns många olika sätt att skärpa kniven på.
Det finns många olika sätt att skärpa kniven på. - Foto: TT / Pexels

Så slipar du snabbt kniven – 4 enkla knep

En ovass kniv tycker ingen om. Om du inte har ett slipverktyg till hands kan du ta till dessa enkla knep för att snabbt slipa din kniv.


1. Använd en keramikmugg för att skärpa kniven

  1. Vänd en keramikmugg upp och ner. Du vill ha tillgång till den grova, oglaserade kanten som ofta finns på undersidan av muggen.
  2. Håll kniven i en hand och muggen i den andra. Se till att muggen är stabil och inte kommer att röra sig medan du skärper kniven.
  3. Placera knivbladet mot den grova kanten av muggen. Du bör sikta på en vinkel på cirka 15-20 grader mellan bladet och muggens kant.
  4. Dra kniven längs kanten av muggen, från knivens häl (där bladet börjar vid handtaget) till spetsen. Du bör applicera ett jämnt, stadigt tryck medan du gör detta.
  5. Upprepa detta flera gånger, och se till att du skärper båda sidorna av bladet. Var noga med att behålla samma vinkel för varje drag.

Sätt ALDRIG detta i diskmaskinen – kan förstöras direkt

2. Använd en annan kniv för att skärpa din kniv

  1. Här är det viktigt att vara försiktig så du inte skär dig. Du behöver två knivar – den du vill skärpa och en annan för att använda som slipverktyg.
  2. Håll kniven du vill skärpa i en hand, och slipkniven i den andra. Se till att du har ett bra grepp om båda knivarna.
  3. Placera bladen mot varandra i en vinkel på cirka 20 grader. Spetsarna på knivarna ska vara i motsatta riktningar.
  4. Dra den kniv du vill skärpa längs bladet på den andra kniven, från häl till spets. Applicera ett jämnt tryck under hela draget.
  5. Upprepa denna process flera gånger, och kom ihåg att skärpa båda sidorna av bladet. Var noga med att behålla samma vinkel för varje drag.

Så stryker du enkelt kläderna – utan strykjärn

3. Använd baksidan av ett bälte för att skärpa kniven

  1. Först måste du se till att bältet är rengjort och torrt. Läderbältets baksida, som är grövre och mer texturerad, kommer att användas här.
  2. Spänn fast bältet någonstans där det inte kan röra sig, till exempel en krok på väggen. Du vill ha en del av bältet hängande fritt så att du kan hålla i det.
  3. Håll kniven i din dominanta hand. Placera bladet på bältet vid en vinkel på cirka 15-20 grader. Du bör sikta på att dra kniven över bältet på ett sätt som om du försöker skära av en tunn skiva av bältet.
  4. Dra bladet från knivens häl till spetsen, med jämnt tryck över hela bladet. Upprepa detta flera gånger, och växla mellan bladets båda sidor.
  5. Detta hjälper till att ta bort de minsta ojämnheter på bladet och ge det en extra skärpa.

4. Använd sandpapper för att skärpa din kniv

  1. För det här behöver du ett stycke sandpapper. Grovleken på sandpapperet bör väljas baserat på hur trubbig kniven är och hur mycket arbete som behöver göras. För en mycket trubbig kniv kan du börja med grovt sandpapper (lågt nummer) och arbeta dig upp till finare sandpapper (högt nummer) för att få en finare finish.
  2. Placera sandpapperet på en plan och stabil yta. Håll sandpapperet på plats med en hand, eller tejpa det på ytan för att säkerställa att det inte rör sig.
  3. Håll kniven i en hand. Placera bladet mot sandpapperet vid en vinkel på cirka 15-20 grader.
  4. Dra kniven över sandpapperet, från häl till spets, med jämnt tryck över hela bladet. Upprepa detta flera gånger på varje sida av kniven.
  5. Efter att du har skärpt kniven med sandpapper, kan det vara bra att städa upp kniven med en bit finkorningt sandpapper eller till och med en läderstropp för att få en finare finish.

Läs mer här:

Så rengör du enkelt dina vita skor – oavsett material

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!