Vissa saker hör inte hemma i källaren.
Vissa saker hör inte hemma i källaren. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

7 vanliga saker du verkligen inte borde förvara i källaren

Källaren är förstås ett utmärkt förvaringsutrymme, men inte för allt. Här är sju vanliga saker att alltid hålla borta därifrån.


1. Mat

Att förvara mat i en källare som inte är anpassad för detta ändamål kan leda till många problem. Fuktig luft kan orsaka mögel och bakterietillväxt, och ohyra som råttor och insekter kan komma åt maten. Om källaren inte har en konstant lämplig temperatur kan det även påverka matens hållbarhet och kvalitet. 

2. Elektronik och elapparater

Elektroniska apparater är känsliga för fukt, och många källare har en fuktig miljö. Denna fukt kan tränga in i apparaternas interna komponenter och förstöra dem. Dessutom kan temperaturförändringar leda till kondens, vilket kan förvärra problemet. 

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

3. Papper och dokument

Papper är ytterst känsliga för fukt, och en fuktig källare kan leda till att papper blir missfärgade, smular sönder eller klistrar ihop. Om du har viktiga dokument som kontrakt, födelsebevis, äktenskapscertifikat eller andra juridiska dokument, bör du förvara dem på ett torrt och säkert ställe där de inte kan skadas av fukt eller andra miljöförhållanden.

4. Trä- och lädermöbler

Trä och läder är organiska material som är känsliga för förändringar i temperatur och luftfuktighet. Fukt kan få trä att svälla och deformeras, och det kan orsaka att lim och andra fogar lossnar. Läder kan bli mögligt eller torrt och spricka i en fuktig eller för torr miljö. Om du måste förvara sådana möbler i källaren, se till att temperaturen och fuktigheten är stabil.

5. Konstverk och fotografier

Konstverk, särskilt de som är gjorda med känsliga material som oljefärger, akvareller eller papper, är mycket mottagliga för förändringar i temperatur och fuktighet. Källarmiljöer kan ofta vara fuktiga eller ha stora temperaturvariationer, vilket kan leda till att färgerna på konstverken bleknar, papperet deformeras eller att andra skador uppstår. Dessutom kan mögel och ohyra också påverka konstverkens kvalitet. Fotografier är också känsliga för fukt och kan klibba ihop, blekna eller bli missfärgade i en fuktig källare.

6 vanliga tvättmisstag – därför blir det hål i dina kläder

6. Musikinstrument

Musikinstrument, särskilt de gjorda av trä som pianon och gitarrer, är mycket känsliga för klimatförändringar. En källare som är för fuktig kan få träet att svälla, medan en för torr källare kan få det att krympa och spricka. Detta kan i sin tur påverka instrumentets ljud och spelbarhet. Även metaller på instrumentet kan korrodera i en fuktig miljö. 

7. Textilier och kläder

Textilier och kläder som förvaras i en källare kan snabbt bli offer för fukt och ohyra. Fukt kan leda till mögel och dålig lukt, medan ohyra som mal och silverfisk kan skada materialet. Dessutom kan textilfärger blekna om de utsätts för fukt över en längre tid. Om du planerar att förvara kläder eller andra textilier i källaren, se till att de är väl skyddade i lufttäta behållare och att källarens fuktighetsnivåer är rätt.

Läs mer här:

10 saker du alltid måste tvätta innan första användning

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!