Ett rent hem kan åstadkommas på fler sätt än att bara städa.
Ett rent hem kan åstadkommas på fler sätt än att bara städa. - Foto: Illustration Nyheter24

Glömt städa? Så får du ditt hem se rent ut på nolltid

Att städa hemmet är nödvändigt, men det kan vara lätt att glömma bort ibland. Nästa gång du glömmer finns det några enkla knep att ta till för att snabbt få ditt hem att se rent ut igen – trots att det egentligen inte är det.


1. Organisera dina saker

Att ha fasta platser för dina saker och se till att allt ligger på sin plats kan verkligen skapa ett intryck av ordning och renlighet. Genom att snabbt plocka undan lösa föremål som fjärrkontroller, tidningar och småprylar, och placera dem där de hör hemma, ser ditt hem genast mer organiserat ut. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få hemmet att se rent ut utan att behöva städa i traditionell mening.

2. Använd korgar och lådor

Om du har saker som ligger framme och skapar röra, kan du använda snygga korgar eller lådor för att dölja dem. Välj korgar och lådor som matchar din inredningsstil, och placera dem strategiskt i rummet. Det ger inte bara ett stilrent intryck utan hjälper också till att hålla ordning på dina saker. Det kan vara ett utmärkt sätt att förvara leksaker, filtar, magasin eller andra föremål som ofta används men inte alltid behöver vara synliga.

8 enkla tips – så inreder du för mindre städning

3. Fokusera på synliga ytor

Att snabbt dammtorka bord, hyllor och andra synliga ytor gör stor skillnad för helhetsintrycket. Det behöver inte vara en grundlig rengöring; en snabb torkning med en mikrofiberduk kan räcka. Genom att bara fokusera på de ytor som ögat direkt faller på, kan du skapa en känsla av renlighet i hela rummet utan att det kräver särskilt mycket tid eller ansträngning. Det är ett smart sätt att få ditt hem att se rent och välkomnande ut, även när du inte har tid för en fullständig städning.

Få ditt hem att kännas lyxigare – med minimal ansträngning

4. Lägg undan kläder

Kläder som ligger framme kan snabbt skapa en rörig känsla i ett rum. Genom att hänga upp kläder och se till att skorna står i ordning i skohyllan, ger du ett mer organiserat och rent intryck. Det är ett enkelt steg som kan göras dagligen och som gör stor skillnad i hur ditt hem uppfattas, både av dig själv och dina gäster.

5. Använd doftspray

En fräsch doft i hemmet kan verkligen förmedla en känsla av renlighet. Även om du inte har städat nyligen, kan en väl vald doftspray eller doftljus ge illusionen av ett nyrengjort hem. Välj dofter som är rena och friska, som citron eller lavendel, och spraya eller tänd dem när du vill att ditt hem ska kännas extra rent och välkomnande.

Enkla knepen: Så får du ditt hem att lukta gott – hela tiden

6. Dölj smutset

Om det finns områden i ditt hem som är smutsiga men inte syns, fokusera på att dölja dem. Du kan stänga dörrar till rum som inte är i ordning, eller använda rumsskärmar om det finns hörn som du inte vill att folk ska se. Det är ett praktiskt knep som låter dig fokusera på de områden som faktiskt kommer att ses, utan att behöva städa hela huset.

7. Rulla ihop mattor

Om mattorna är smutsiga och du inte har tid att rengöra dem, rulla ihop dem och ställ dem åt sidan. Alternativt kan du ersätta dem med rena mattor om du har några tillgängliga. Detta ger omedelbart en renare och fräschare känsla i rummet. Om mattorna är i fokus i dina rum, kan detta enkla steg dramatiskt förbättra hur rent och välstädat ditt hem ser ut, utan att du behöver göra en fullständning städning.

8. Använd dig av växter

En välplacerad växt kan göra underverk för ett rum. Inte bara förbättrar den luftkvaliteten, men den kan också dölja eller distrahera från orena ytor. En stor grön växt kan dölja en fläck på väggen eller distrahera från ett oorganiserat skrivbord.

Här är 5 växter att ha i sovrummet – för bättre sömn

9. Ha rätt belysning

Rätt belysning kan faktiskt få ett rum att se renare ut än det är. Använd dimmers och mjuka glödlampor för att skapa en mysig atmosfär som döljer smuts och damm. Fokuserad belysning på vackra föremål kan också dra uppmärksamheten från mindre prydliga områden.

10. Täck över möbler med tyg

En vacker sjal eller ett tygstycke kan läggas över en stol, en soffa eller ett bord som har sett bättre dagar. Det ger en elegant känsla och döljer eventuell slitage eller smuts.

Läs mer här:

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!