Fiskpaj

Fiskpaj är en populär maträtt som består av en pajdeg fylld med en krämig fyllning av fisk, grönsaker och ost. Pajen kan varieras med olika typer av fisk såsom lax, torsk eller räkor och kan även smaksättas med örter och kryddor. Fiskpajen är en lättlagad och smakrik rätt som passar perfekt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Mjöl potatis 900 g
  • Olivolja 2 msk
  • Mellanmjölk 600 ml
  • Vita fiskfiléer 800 g
  • Vetemjöl 1 msk
  • Muskot 1/4 tesked
  • Vispgrädde 3 msk
  • Jordärtskockor 200 g
  • Purjolök 1 fint skivad
  • Räkor 200 g skalade råa
  • Persilja Stor handfull
  • Dill En handfull
  • Citron Rivet skal av 1
  • Gruyère 25 g riven
  • Citron Saft av 1

Tillagning

  1. Lägg potatisen i en stor kastrull med kallt saltat vatten och låt koka upp
  2. Sänk värmen, täck och låt sjuda försiktigt i 15 minuter tills de är mjuka
  3. Häll av och återgå sedan till pannan på låg värme i 30 sekunder för att driva bort överflödigt vatten
  4. Mosa med 1 msk olivolja, krydda sedan
  5. Lägg under tiden mjölken i en stor sautépanna, tillsätt fisken och låt koka upp
  6. Ta av från värmen, täck över och låt stå i 3 minuter
  7. Ta bort fisken (reservera mjölken) och klappa torr med hushållspapper, lägg sedan försiktigt till en ugnssäker form, släng skinnet och eventuella ben
  8. Hetta upp den återstående oljan i en kastrull, rör ner mjölet och koka i 30 sekunder
  9. Rör gradvis i 200-250 ml av den reserverade mjölken (kassera resten)
  10. Riv i muskotnöt, krydda och bubbla sedan tills det blir tjockt
  11. Rör ner grädden
  12. Värm ugnen till 190°C
  13. Riv kronärtskockorna och lägg i rätten med purjolök, räkor och örter
  14. Rör ner citronskal och saft i såsen och häll sedan över
  15. Blanda försiktigt med en träslev
  16. Häll moset på fiskblandningen och använd sedan en gaffel för att göra toppar, som blir knapriga och bruna när den tillagas
  17. Strö över osten och grädda sedan i 35-40 minuter tills den är gyllene och bubblar
  18. Servera med förvällda grönsaker
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen