Fiskpaj
Fiskpaj är en populär maträtt som består av en pajdeg fylld med en krämig fyllning av fisk, grönsaker och ost. Pajen kan varieras med olika typer av fisk såsom lax, torsk eller räkor och kan även smaksättas med örter och kryddor. Fiskpajen är en lättlagad och smakrik rätt som passar perfekt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.Ingredienser
- Mjöl potatis 900 g
- Olivolja 2 msk
- Mellanmjölk 600 ml
- Vita fiskfiléer 800 g
- Vetemjöl 1 msk
- Muskot 1/4 tesked
- Vispgrädde 3 msk
- Jordärtskockor 200 g
- Purjolök 1 fint skivad
- Räkor 200 g skalade råa
- Persilja Stor handfull
- Dill En handfull
- Citron Rivet skal av 1
- Gruyère 25 g riven
- Citron Saft av 1
Tillagning
- Lägg potatisen i en stor kastrull med kallt saltat vatten och låt koka upp
- Sänk värmen, täck och låt sjuda försiktigt i 15 minuter tills de är mjuka
- Häll av och återgå sedan till pannan på låg värme i 30 sekunder för att driva bort överflödigt vatten
- Mosa med 1 msk olivolja, krydda sedan
- Lägg under tiden mjölken i en stor sautépanna, tillsätt fisken och låt koka upp
- Ta av från värmen, täck över och låt stå i 3 minuter
- Ta bort fisken (reservera mjölken) och klappa torr med hushållspapper, lägg sedan försiktigt till en ugnssäker form, släng skinnet och eventuella ben
- Hetta upp den återstående oljan i en kastrull, rör ner mjölet och koka i 30 sekunder
- Rör gradvis i 200-250 ml av den reserverade mjölken (kassera resten)
- Riv i muskotnöt, krydda och bubbla sedan tills det blir tjockt
- Rör ner grädden
- Värm ugnen till 190°C
- Riv kronärtskockorna och lägg i rätten med purjolök, räkor och örter
- Rör ner citronskal och saft i såsen och häll sedan över
- Blanda försiktigt med en träslev
- Häll moset på fiskblandningen och använd sedan en gaffel för att göra toppar, som blir knapriga och bruna när den tillagas
- Strö över osten och grädda sedan i 35-40 minuter tills den är gyllene och bubblar
- Servera med förvällda grönsaker
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan