Fransk omelett

Fransk omelett är en klassisk maträtt som består av ägg som vispas ihop och steks i smör. Omeletten kan fyllas med olika ingredienser såsom ost, skinka, grönsaker eller örter. Den serveras vanligtvis som en lätt lunch eller middag och är en populär rätt både i Frankrike och internationellt. Omeletten är enkel att göra och kan varieras i smak beroende på vilka ingredienser som används.

Ingredienser

  • Ägg 3
  • Smör Två klickar
  • Parmesan 1 tsk
  • Dragon 3 hackade
  • Persilja 1 msk hackad
  • Gräslök 1 msk hackad
  • Gruyère 4 msk

Tillagning

  1. Värm en 20 cm lång (mätt över toppen) non-stick stekpanna på medelhög värme
  2. Knäck äggen i en skål och vispa dem med en gaffel så att de går sönder och blandas, men inte så fullständigt som du skulle göra för äggröra
  3. Med värmen på medelvarm, släpp en klick smör i pannan
  4. Det ska bubbla och fräsa, men inte bli brunt
  5. Krydda äggen med parmesan och lite salt och peppar och häll i pannan
  6. Låt äggen bubbla något i ett par sekunder, ta sedan en trägaffel eller spatel och dra försiktigt in blandningen från sidorna av pannan några gånger så att den samlas i veck i mitten.
  7. Låt stå i några sekunder och rör sedan om igen för att lätt kombinera okokt ägg med kokt
  8. Lämna en kort stund igen, och när det är delvis tillagat, rör om lite snabbare, sluta medan det finns några knappt kokta ägg kvar
  9. Med pannan platt på värmen, skaka den fram och tillbaka några gånger för att sätta blandningen
  10. Den ska glida lätt i pannan och se mjuk och fuktig ut ovanpå
  11. En snabb värmespridning kommer att bryna undersidan
  12. Ta tag i handtaget under, luta ner kastrullen från dig och låt omeletten falla till kanten
  13. Vik sidan närmast dig med en tredjedel med gaffeln och låt den rulla över så att omeletten tippar över på en tallrik – eller vik den på mitten om det är lättare
  14. För en snygg finish, täck omeletten med en bit hushållspapper och fyll upp den lite med fingrarna
  15. Gnid över den andra smörknoppen för att glasera
  16. Servera direkt
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen