Fransk omelett
Fransk omelett är en klassisk maträtt som består av ägg som vispas ihop och steks i smör. Omeletten kan fyllas med olika ingredienser såsom ost, skinka, grönsaker eller örter. Den serveras vanligtvis som en lätt lunch eller middag och är en populär rätt både i Frankrike och internationellt. Omeletten är enkel att göra och kan varieras i smak beroende på vilka ingredienser som används.Ingredienser
- Ägg 3
- Smör Två klickar
- Parmesan 1 tsk
- Dragon 3 hackade
- Persilja 1 msk hackad
- Gräslök 1 msk hackad
- Gruyère 4 msk
Tillagning
- Värm en 20 cm lång (mätt över toppen) non-stick stekpanna på medelhög värme
- Knäck äggen i en skål och vispa dem med en gaffel så att de går sönder och blandas, men inte så fullständigt som du skulle göra för äggröra
- Med värmen på medelvarm, släpp en klick smör i pannan
- Det ska bubbla och fräsa, men inte bli brunt
- Krydda äggen med parmesan och lite salt och peppar och häll i pannan
- Låt äggen bubbla något i ett par sekunder, ta sedan en trägaffel eller spatel och dra försiktigt in blandningen från sidorna av pannan några gånger så att den samlas i veck i mitten.
- Låt stå i några sekunder och rör sedan om igen för att lätt kombinera okokt ägg med kokt
- Lämna en kort stund igen, och när det är delvis tillagat, rör om lite snabbare, sluta medan det finns några knappt kokta ägg kvar
- Med pannan platt på värmen, skaka den fram och tillbaka några gånger för att sätta blandningen
- Den ska glida lätt i pannan och se mjuk och fuktig ut ovanpå
- En snabb värmespridning kommer att bryna undersidan
- Ta tag i handtaget under, luta ner kastrullen från dig och låt omeletten falla till kanten
- Vik sidan närmast dig med en tredjedel med gaffeln och låt den rulla över så att omeletten tippar över på en tallrik – eller vik den på mitten om det är lättare
- För en snygg finish, täck omeletten med en bit hushållspapper och fyll upp den lite med fingrarna
- Gnid över den andra smörknoppen för att glasera
- Servera direkt
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan