Fiskgryta med Rouille

Fiskgryta med Rouille är en klassisk fransk maträtt bestående av en mustig fisksoppa med olika sorters fisk och skaldjur, serverad med en kryddig vitlöksmajonnäs kallad Rouille. Grytan är fylld med smakrika ingredienser som lök, vitlök, tomater, saffran och fänkål och är perfekt att njuta av tillsammans med ett gott bröd. Rouillen ger en extra smakdimension till rätten och bidrar till en härlig smakupplevelse.

Ingredienser

  • Räkor 6 stora
  • Olivolja 3 msk
  • Torrt vitt vin 150 ml
  • Fiskbestånd 200 ml
  • Fänkål 1 liten fin tärnad
  • Lök 1 liten fin tärnad
  • Vitlök 3 klyftor, hackade
  • Potatisar 1 stor
  • Orange 1
  • Stjärnanis 1
  • Lagerblad 1
  • Harissa Spice 1 1/2 tsk
  • Tomatpuré 2 msk
  • Hackade tomater 400 g
  • Musslor En handfull
  • Vit fisk 200 g
  • Timjan 2
  • Bröd till servering

Tillagning

  1. Vrid huvudena från räkorna, skala sedan bort benen och skalen, men lämna svansarna intakta
  2. Rengör varje räka
  3. Stek skalen i 1 msk olja i 5 minuter tills de är mörkrosa och gyllene i fläckar
  4. Tillsätt vinet, koka ner med två tredjedelar och häll sedan i fonden
  5. Sila ner i en kanna och släng skalen
  6. Hetta upp resten av oljan i en djup stekpanna eller gryta
  7. Tillsätt fänkål, lök och vitlök, krydda, täck sedan över och koka försiktigt i 10 minuter tills det mjuknat
  8. Skala under tiden potatisen och skär i 2 cm-iga bitar
  9. Häll i en kastrull med kallt vatten, låt koka upp och låt koka i 5 minuter tills det nästan är mjukt
  10. Låt rinna av i ett durkslag
  11. Skala en remsa av skalet från apelsinen
  12. Lägg skalet, stjärnanisen, buken och ½ tsk harissa i pannan
  13. Stek försiktigt utan lock i 5-10 minuter tills grönsakerna är mjuka, söta och gyllene
  14. Rör ner tomatpurén, koka i 2 minuter, tillsätt sedan tomaterna och fonden
  15. Sjud i 10 minuter tills såsen tjocknar något
  16. Krydda efter smak
  17. Såsen kan göras i förväg och sedan värmas upp senare på dagen
  18. Under tiden, skrubba musslorna eller musslorna och dra bort eventuella trådiga skägg
  19. Alla som är öppna ska knackas skarpt på bänkskivan - om de inte stängs efter några sekunder, kassera dem
  20. Värm såsen om det behövs, rör sedan ner potatisen, fiskbitarna och räkorna mycket försiktigt i grytan
  21. Koka upp igen, täck sedan och låt sjuda försiktigt i 3 minuter
  22. Strö ut musslorna eller musslorna över grytan, täck sedan över och koka i 2 minuter till eller tills skalen har öppnat sig vida
  23. Släng allt som förblir stängt
  24. Fiskbitarna ska lätt flagna och räkorna ska vara genomskinliga
  25. Strö över timjanbladen
  26. För att göra rouillen, rör resten av harissan in i majonnäsen
  27. Servera grytan i skålar, toppad med skedar rouille, som smälter in i såsen och berikar den
  28. Ha ett gott bröd redo, för du kommer definitivt att vilja torka upp juicen
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen