Gigantes Plaki

Gigantes Plaki är en grekisk maträtt bestående av stora vita bönor som kokas i en tomatsås med lök, vitlök, örter och olivolja. Rätten kan serveras som en vegetarisk huvudrätt eller som en sidorätt till kött eller fisk. Den är populär i Grekland och är känd för sin fylliga smak och krämiga konsistens.

Ingredienser

  • Smörbönor 400 g
  • Olivolja 3 msk
  • Lök 1 hackad
  • Vitlöksklyfta 2 hackade
  • Tomatpuré 2 msk
  • Tomater 800 g
  • Socker 1 msk
  • Torkad oregano 1 msk
  • Kanel En nypa
  • Hackad persilja 2 msk

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten
  2. Häll av, skölj och lägg sedan i en kastrull täckt med vatten
  3. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 50 minuter tills de är lite mjuka men inte mjuka
  4. Häll av och ställ sedan åt sidan
  5. Värm ugnen till 180°C
  6. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, häll i löken och vitlöken och stek sedan på medelvärme i 10 minuter tills den mjuknat men inte fått färg.
  7. Tillsätt tomatpurén, låt koka i ytterligare en minut, tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda i 2-3 minuter
  8. Krydda generöst och rör sedan ner bönorna
  9. Lägg i en stor ugnssäker form och grädda sedan i ca 1 timme utan lock och utan omrörning tills bönorna är mjuka
  10. Bönorna kommer att absorbera alla fantastiska smaker och såsen kommer att tjockna
  11. Låt svalna, strö sedan över persilja och ringla över lite mer olivolja till servering
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen