Jerk chicken med ris & ärtor

Jerk chicken är en populär jamaicansk maträtt som består av kyckling marinerad i en kryddig jerk-krydda och sedan grillas eller steks. Serveras vanligtvis med ris och ärtor, vilket ger en härlig kombination av smaker och texturer. Jerk chicken är kryddig, saftig och full av smak, och är en favorit både på Jamaica och runt om i världen.

Ingredienser

  • Kycklinglår 12
  • Lime 1/2
  • Salladslök 1 knippe
  • Ingefära 1 msk hackad
  • Vitlök 3 klyftor
  • Lök 1/2
  • Röd chili 3 hackade
  • Timjan 1/2 tesked
  • Lime Saft av 1
  • Sojasås 2 msk
  • Vegetabilisk olja 2 msk
  • Brunt socker 3 msk
  • Kryddpeppar 1 msk
  • Basmati ris 200 g
  • Kokosmjölk 400 g
  • Salladslök 1 knippe
  • Timjan 2 kvistar
  • Vitlök 2 klyftor, hackade
  • Kryddpeppar 1 msk
  • Kidneybönor 800 g

Tillagning

  1. För att göra jerkmarinad, kombinera alla ingredienser i en matberedare tillsammans med 1 tsk salt och mixa till en puré
  2. Om du har problem med att få det att blandas, fortsätt bara att stänga av mixern, rör om blandningen och försök igen
  3. Så småningom kommer det att börja smälta – frestas inte att tillsätta vatten, eftersom du vill ha en tjock pasta
  4. Smaka av ryckblandningen för kryddning – den ska smaka ganska salt, men inte obehagligt, rynkigt salt
  5. Du kan nu slänga i mer chili om det inte är tillräckligt kryddigt för dig
  6. Om det smakar för salt och surt, prova att tillsätta lite mer farinsocker tills blandningen smakar välbalanserad
  7. Gör några snitt i kycklinglåren och häll marinaden över köttet, gnid in det i alla springor
  8. Täck över och låt marinera över natten i kylen
  9. Om du vill grilla din kyckling, få kolen att brinna 1 timme eller så innan du är redo att laga mat
  10. Äkta ryckkött är inte precis grillat som vi tänker på grillning, utan typ rökgrillat
  11. För att få en mer autentisk jerk-upplevelse, tillsätt lite träflis till din grill och tillaga din kyckling på långsam, indirekt värme i 30 minuter
  12. För att laga mat i ugnen, värm till 180°C
  13. Lägg kycklingbitarna i en långpanna med limehalvorna och koka i 45 minuter tills de är mjuka och genomstekta
  14. Medan kycklingen tillagas, förbered riset och ärterna
  15. Skölj riset i rikligt med kallt vatten och häll det sedan i en stor kastrull med alla övriga ingredienser utom kidneybönorna
  16. Smaka av med salt, tillsätt 300 ml kallt vatten och ställ på hög värme
  17. När riset börjar koka, sänk det till medelvärme, täck över och koka i 10 minuter
  18. Lägg till bönorna i riset och täck sedan med ett lock
  19. Låt stå från värmen i 5 minuter tills all vätska har absorberats
  20. Pressa den rostade limefrukten över kycklingen och servera med ris & ärter, och lite varm sås om du gillar den riktigt kryddig
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen