Mulukhiyah

Mulukhiyah är en traditionell arabisk maträtt som består av en soppa gjord på bladen från juteväxten, tillsammans med kött, lök, vitlök och kryddor. Rätten serveras oftast med ris eller bröd och är populär i länder som Egypten, Sudan och Jordanien. Mulukhiyah anses vara näringsrik och har en distinkt smak som många uppskattar.

Ingredienser

  • Mulukhiyah 800 g
  • Lök 1 hackad
  • Nötkött 300 g
  • Salt 1 tsk
  • Vatten 1 liter
  • Vitlöksklyfta 1
  • Olivolja 125ml

Tillagning

  1. Fräs löken i 3-4 msk olivolja
  2. Lägg i nötköttstärningarna eller kycklingkotletterna, fräs i 3-4 minuter på varje sida
  3. Tillsätt 1 liter vatten eller precis tillräckligt för att täcka köttet.
  4. Stek på medelvärme tills köttet är klart (jag brukar gör detta i tryckkokaren och tryck på dem i 5 min.
  5. Tillsätt den frysta mulukhyia och rör om tills den tinar helt och sedan kokar upp I en annan kastrull tillsätt 65ml till 125ml olivolja och vitlöksklyftor och koka på medelhög värme tills du känner lukten av vitlöken (bryn den inte, den blir bitter)
  6. Tillsätt oljan och vitlöken till mulukhyian och sänk värmen och låt sjuda i 5-10 minuter.
  7. Tillsätt salt efter smak Servera med en rejäl mängd citron juice
  8. Du kan servera den med lite kortkornigt ris eller lite pitabröd
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen