Ribollita

Ribollita är en traditionell toskansk soppa som är gjord på grönsaker, bönor, bröd och olivolja. Den är känd för att vara en rustik och näringsrik rätt som ofta serveras under vintermånaderna. Ursprungligen var ribollita en fattigmansrätt som använde rester av bröd och grönsaker, men idag är den en populär och omtyckt maträtt både i Italien och internationellt.

Ingredienser

  • Olivolja 5 matskedar
  • Lök 1 hackad
  • Morot 1 hackad
  • Selleri 1 stjälk hackad
  • Vitlök 1 msk malet
  • Cannellini bönor 500ml
  • Konserverade tomater 1
  • Vatten 1000ml
  • Rosmarin 1 färsk kvist
  • Timjan 1 färsk kvist
  • Grönkål 455g, hackad
  • Fullkornsbröd 4 tjocka skivor
  • Rödlök 1 tunt skivad
  • Parmesan 125ml, nyriven

Tillagning

  1. Lägg 2 matskedar av oljan i en stor gryta på medelvärme
  2. När det är varmt, tillsätt lök, morot, selleri och vitlök; strö över salt och peppar och koka, rör om då och då, tills grönsakerna är mjuka, 5 till 10 minuter
  3. Värm ugnen till 260 grader
  4. Häll av bönorna; om de är konserverade, skölj dem också
  5. Lägg dem i grytan tillsammans med tomater och deras juice och fond, rosmarin och timjan
  6. Koka upp och sänk sedan värmen så att soppan bubblar stadigt; täck och koka, rör om en eller två gånger för att bryta upp tomaterna, tills smakerna smälter, 15 till 20 minuter
  7. Fiska upp och släng rosmarin- och timjanstjälkar, om du vill, och rör ner grönkål
  8. Smaka av och justera krydda
  9. Lägg brödskivor ovanpå grytan så att de täcker toppen och överlappar så lite som möjligt
  10. Strö rödlökskivor över toppen, ringla över de återstående 3 msk olja och strö över parmesan
  11. Sätt in grytan i ugnen och grädda tills brödet, löken och osten är bruna och knapriga, 10 till 15 minuter
  12. Fördela soppan och brödet på 4 skålar och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen