Ribollita
Ribollita är en traditionell toskansk soppa som är gjord på grönsaker, bönor, bröd och olivolja. Den är känd för att vara en rustik och näringsrik rätt som ofta serveras under vintermånaderna. Ursprungligen var ribollita en fattigmansrätt som använde rester av bröd och grönsaker, men idag är den en populär och omtyckt maträtt både i Italien och internationellt.Ingredienser
- Olivolja 5 matskedar
- Lök 1 hackad
- Morot 1 hackad
- Selleri 1 stjälk hackad
- Vitlök 1 msk malet
- Cannellini bönor 500ml
- Konserverade tomater 1
- Vatten 1000ml
- Rosmarin 1 färsk kvist
- Timjan 1 färsk kvist
- Grönkål 455g, hackad
- Fullkornsbröd 4 tjocka skivor
- Rödlök 1 tunt skivad
- Parmesan 125ml, nyriven
Tillagning
- Lägg 2 matskedar av oljan i en stor gryta på medelvärme
- När det är varmt, tillsätt lök, morot, selleri och vitlök; strö över salt och peppar och koka, rör om då och då, tills grönsakerna är mjuka, 5 till 10 minuter
- Värm ugnen till 260 grader
- Häll av bönorna; om de är konserverade, skölj dem också
- Lägg dem i grytan tillsammans med tomater och deras juice och fond, rosmarin och timjan
- Koka upp och sänk sedan värmen så att soppan bubblar stadigt; täck och koka, rör om en eller två gånger för att bryta upp tomaterna, tills smakerna smälter, 15 till 20 minuter
- Fiska upp och släng rosmarin- och timjanstjälkar, om du vill, och rör ner grönkål
- Smaka av och justera krydda
- Lägg brödskivor ovanpå grytan så att de täcker toppen och överlappar så lite som möjligt
- Strö rödlökskivor över toppen, ringla över de återstående 3 msk olja och strö över parmesan
- Sätt in grytan i ugnen och grädda tills brödet, löken och osten är bruna och knapriga, 10 till 15 minuter
- Fördela soppan och brödet på 4 skålar och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan