Rostad aubergine med tahini, pinjenötter och linser

Rostad aubergine med tahini, pinjenötter och linser är en läcker och näringsrik maträtt som kombinerar rostad aubergine med krämig tahini, knapriga pinjenötter och proteinrika linser. Kombinationen av smaker och texturer gör denna rätt till en perfekt balans mellan sött, salt och syrligt, och passar utmärkt som en vegetarisk huvudrätt eller som en del av en buffé.

Ingredienser

  • Olivolja 2 matskedar
  • Morötter 2 små skurna i bitar
  • Selleri 2 små stjälkar
  • Lök 1 medium fint tärnad
  • Vitlök 6 klyftor, skivade
  • Bruna linser 340 g
  • Lagerblad 2
  • Vatten 1000ml
  • Salt En nypa
  • Äppelcidervinäger 2 teskedar (10 ml)
  • Peppar En nypa
  • Äggväxter 2 stora
  • Rosmarin 4 kvistar
  • Kottar 65ml
  • Persilja 2 matskedar

Tillagning

  1. För linserna: Justera ugnsgallret till mittläget och förvärm ugnen till 230°C för att förbereda för rostning av aubergine
  2. Värm under tiden 2 msk olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme tills den skimrar
  3. Tillsätt morötter, selleri och lök och koka under omrörning tills de mjuknat men inte fått färg, cirka 4 minuter
  4. Tillsätt vitlök och koka under omrörning tills det doftar, cirka 30 sekunder
  5. Tillsätt linser, lagerblad, fond eller vatten och en nypa salt
  6. Låt koka upp, täck med locket delvis på glänt och koka tills linserna är mjuka, ca 30 minuter (Fyll på med vatten om linserna vid något tillfälle inte är helt nedsänkta)
  7. Ta av locket, rör ner vinäger och reducera tills linserna är fuktiga men inte soppiga
  8. Smaka av med salt och peppar, täck över och håll varmt tills du ska servera
  9. För aubergine: Medan linserna kokar, skär varje aubergine på mitten
  10. Skär köttet med spetsen på en skalkniv i ett mönster med 2,5cm mellanrum
  11. Överför till en foliefodrad kantad bakplåt, skärsidan uppåt och pensla varje auberginehalva med 1 msk olja, låt varje penseldrag absorberas helt innan du borstar med mer
  12. Krydda med salt och peppar
  13. Lägg en rosmarinkvist ovanpå var och en
  14. Överför till ugnen och rosta tills de är helt mjuka och väl förkolnade, 25 till 35 minuter
  15. Ta ut ur ugnen och kassera rosmarin
  16. Att servera: Värm 2 matskedar olivolja och pinjenötter i en medelstor stekpanna på medelvärme
  17. Koka, blanda nötter ofta, tills de är gyllenbruna och aromatiska, cirka 4 minuter
  18. Överför till en skål för att stoppa tillagningen
  19. Rör ner hälften av persiljan och rosmarin till linser och lägg över på ett serveringsfat
  20. Lägg auberginehalvorna ovanpå
  21. Fördela några matskedar tahinisås över varje auberginehalva och strö över pinjenötter
  22. Strö över resterande persilja och rosmarin, ringla över ytterligare olivolja och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen