Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese är en klassisk italiensk maträtt bestående av spaghetti pasta serverad med en köttsås gjord på bland annat köttfärs, lök, vitlök, tomater och kryddor. Rätten är populär över hela världen och är enkel att laga samtidigt som den är både mättande och smakrik. Serveras oftast med riven parmesanost och ett gott bröd vid sidan om.

Ingredienser

  • Lök 2
  • Olivolja 1 msk
  • Vitlök 1 klyfta
  • Magert nötfärs 500 g
  • Svamp 90 g
  • Torkad oregano 1 tsk
  • Tomater 400g burk
  • Varm nötbuljong 300 ml
  • Tomatpuré 1 msk
  • Worcestershire sås 1 msk
  • Spaghetti 350 g
  • Parmesan Garnering

Tillagning

  1. Lägg löken och oljan i en stor panna och stek på ganska hög värme i 3-4 min
  2. Tillsätt vitlöken och färsen och fräs tills båda får färg
  3. Tillsätt svampen och örterna och koka ytterligare ett par minuter
  4. Rör ner tomater, nötbuljong, tomatketchup eller puré, Worcestershiresås och kryddor
  5. Koka upp, sänk sedan värmen, täck över och låt sjuda under omrörning då och då i 30 minuter
  6. Koka under tiden spaghettin i en stor kastrull med kokande, saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen
  7. Låt rinna av ordentligt, kör varmt vatten genom det, lägg tillbaka det i pannan och tillsätt en skvätt olivolja, om du vill, rör sedan ner köttsåsen
  8. Servera i varma skålar och handrund parmesanost, för att strö över
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen