Ratatouille

Ratatouille är en fransk grönsaksrätt som traditionellt innehåller aubergine, zucchini, paprika, lök, vitlök och tomater. Rätten tillagas vanligtvis genom att grönsakerna steks i olivolja och kryddas med örter som timjan och rosmarin. Ratatouille serveras ofta som en sidorätt eller som huvudrätt tillsammans med bröd eller ris. Rätten är känd för sin enkla men smakrika smakprofil och är populär både i Frankrike och internationellt.

Ingredienser

  • Aubergine 2 stora
  • Zucchini 4
  • Gul paprika 2
  • Tomat 4 stora
  • Olivolja 5 msk
  • Basilika Knippa
  • Lök 1 medium
  • Vitlöksklyfta 3 fint hackade
  • Rödvinsvinäger 1 tsk
  • Socker 1 tsk

Tillagning

  1. Skär auberginerna i halvor på längden
  2. Lägg dem på brädet med klippsidan nedåt, halvera på längden igen och sedan tvärs över i 1,5 cm bitar
  3. Skär av ändarna av zucchini och sedan över i 1,5 cm skivor
  4. Skala paprikorna från stjälken till botten
  5. Håll upprätt, skär runt stjälken och skär sedan i 3 bitar
  6. Skär bort eventuellt membran och skär sedan i lagom stora bitar
  7. Gör ett litet kryss på botten av varje tomat och lägg dem sedan i en värmesäker skål
  8. Häll kokande vatten över tomaterna, låt stå i 20 sekunder och ta sedan bort dem
  9. Häll bort vattnet, byt ut tomaterna och täck med kallt vatten
  10. Låt svalna och dra sedan bort huden
  11. Dela tomaterna i fjärdedelar, skrapa bort fröna med en sked och hacka sedan köttet grovt
  12. Ställ en sautépanna på medelvärme och när den är varm, häll i 2 msk olivolja
  13. Bryn auberginerna i 5 minuter på varje sida tills bitarna är mjuka
  14. Ställ dem åt sidan och stek zucchinierna i ytterligare en msk olja i 5 minuter tills de är gyllene på båda sidor
  15. Upprepa med paprikan
  16. Överkoka inte grönsakerna i detta skede, eftersom de har lite mer tillagning kvar i nästa steg
  17. Riv upp basilikabladen och ställ åt sidan
  18. Koka löken i pannan i 5 minuter
  19. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare min
  20. Rör ner vinäger och socker, häll sedan i tomaterna och hälften av basilikan
  21. Lägg tillbaka grönsakerna i pannan med lite salt och peppar och koka i 5 minuter
  22. Servera med basilika
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen