Laxräkorrisotto

Laxräkorrisotto är en krämig och smakrik risotto som är fylld med bitar av lax och räkor. Den är vanligtvis smaksatt med vitlök, lök, vitt vin och parmesanost för en extra god smak. Rätten är en perfekt kombination av havets smaker och passar utmärkt som en lyxig middag för både vardag och fest.

Ingredienser

  • Smör 50 g
  • Lök 1 finhackad
  • Ris 150 g
  • Vitt vin 125 ml
  • Grönsaksbuljong 1 liter, varm
  • Citron Saften och skalet av en
  • Kungsräkor 240g stor
  • Lax 150 g
  • Sparris 100g spetsar blancheras kort i kokande vatten
  • Svartpeppar En nypa
  • Parmesan 50 g spån

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockpanna och koka försiktigt löken utan färg tills den är mjuk
  2. Tillsätt riset och rör om för att täcka alla korn i smöret. Tillsätt vinet och koka försiktigt under omrörning tills det absorberas. Tillsätt gradvis den varma fonden, rör om tills varje tillsats har absorberats
  3. Fortsätt röra tills riset är mört. Krydda med citronsaft och skal och peppar efter smak
  4. (det blir nog tillräckligt med sälta från laxen för att inte behöva tillsätta salt) Rör om försiktigt för att värma igenom Servera utspridda med parmesan och säsongens grönsaker
  5. Grilla laxen och lägg försiktigt på risotton med räkorna och sparrisen
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen