Portugisisk fiskgryta

Portugisisk fiskgryta är en traditionell maträtt från Portugal som består av en härlig blandning av färsk fisk, skaldjur, tomater, lök, vitlök, paprika och kryddor som kokas tillsammans i en smakrik buljong. Den serveras vanligtvis med bröd eller ris och är en populär rätt både i Portugal och internationellt för sin rika smak och enkelhet att tillaga.

Ingredienser

  • Lök 2 fint hackade
  • Röd paprika 1 Tärnad
  • Koriander 1 litet knippe
  • Röd chili 1 liten
  • Vitlök 3 klyftor
  • Torrt vitt vin 400 ml
  • Saffran En nypa
  • Lagerblad 1
  • Potatisar 300 g
  • Plommontomater 400 g
  • Torsk 600 g
  • Bläckfisk 300 g
  • Tigerräkor 8
  • Musslor 500 g
  • Musslor 500 g
  • Baguette 1 skivad

Tillagning

  1. Hetta upp en klick olja i en stor stekpanna och stek löken och paprikan på medelhög värme tills de mjuknat men inte fått färg.
  2. Finhacka korianderstjälkarna (behåll bladen till senare) och lägg i pannan med chilin och hackad vitlök
  3. Stek ytterligare några minuter
  4. Tillsätt vin, saffran och lagerblad och låt det sjuda till hälften
  5. Tillsätt potatisen, tomaterna och 300 ml vatten och låt koka upp försiktigt
  6. Bryt upp tomaterna med en sked på sidan av pannan och låt sjuda i 20-25 minuter tills potatisen är precis mjuk och tomaterna har brutit ner
  7. Krydda väl, tryck sedan försiktigt ner fisken i såsen och arrangera bläckfisk, räkor, musslor och musslor på ytan
  8. Lägg på locket och låt koka i 6-8 minuter tills musslorna och musslorna har öppnat sig, räkorna kokta och fisken flagnig
  9. Rosta brödet, gnugga lätt med den halverade vitlöksklyftan och ringla över olivolja
  10. Servera grytan utspridda med hackade korianderblad och rostat bröd
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen