Portugisisk fiskgryta
Portugisisk fiskgryta är en traditionell maträtt från Portugal som består av en härlig blandning av färsk fisk, skaldjur, tomater, lök, vitlök, paprika och kryddor som kokas tillsammans i en smakrik buljong. Den serveras vanligtvis med bröd eller ris och är en populär rätt både i Portugal och internationellt för sin rika smak och enkelhet att tillaga.Ingredienser
- Lök 2 fint hackade
- Röd paprika 1 Tärnad
- Koriander 1 litet knippe
- Röd chili 1 liten
- Vitlök 3 klyftor
- Torrt vitt vin 400 ml
- Saffran En nypa
- Lagerblad 1
- Potatisar 300 g
- Plommontomater 400 g
- Torsk 600 g
- Bläckfisk 300 g
- Tigerräkor 8
- Musslor 500 g
- Musslor 500 g
- Baguette 1 skivad
Tillagning
- Hetta upp en klick olja i en stor stekpanna och stek löken och paprikan på medelhög värme tills de mjuknat men inte fått färg.
- Finhacka korianderstjälkarna (behåll bladen till senare) och lägg i pannan med chilin och hackad vitlök
- Stek ytterligare några minuter
- Tillsätt vin, saffran och lagerblad och låt det sjuda till hälften
- Tillsätt potatisen, tomaterna och 300 ml vatten och låt koka upp försiktigt
- Bryt upp tomaterna med en sked på sidan av pannan och låt sjuda i 20-25 minuter tills potatisen är precis mjuk och tomaterna har brutit ner
- Krydda väl, tryck sedan försiktigt ner fisken i såsen och arrangera bläckfisk, räkor, musslor och musslor på ytan
- Lägg på locket och låt koka i 6-8 minuter tills musslorna och musslorna har öppnat sig, räkorna kokta och fisken flagnig
- Rosta brödet, gnugga lätt med den halverade vitlöksklyftan och ringla över olivolja
- Servera grytan utspridda med hackade korianderblad och rostat bröd
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan