Portugisiska vaniljsås
Portugisiska vaniljsås är en krämig och len sås som tillagas med äggulor, socker, mjölk och vanilj. Den har en söt och fyllig smak med en tydlig vaniljton. Vaniljsåsen används ofta som topping på desserter som frukt, glass eller bakverk, och är en populär del av det portugisiska köket.Ingredienser
- Vetemjöl 2 msk
- Florsocker 2 msk
- Smördeg 375 g
- Strösocker 250 g
- Citronskal 2 remsor
- Kanel 1 Stick
- Ägg 2
- Äggulor 4
- Majsmjöl 50 g
- Helmjölk 500 ml
- Vanilj Pod av
- Kanel till servering
Tillagning
- Rulla ihop degen Blanda mjöl och florsocker och använd detta för att pudra av arbetsytan
- Kavla ut degen till en rektangel på 45 x 30 cm
- Rulla ihop på längden för att skapa en lång korvform
- Skär degen i skivor Skär degen i 24 hjul, ca 1-2 cm tjocka
- Kavla ut varje bakverk, Rulla varje hjul lätt med kaveln så att det passar 2 x 12-håls non-stick fe-kakformar
- Tryck ut degen i formen Tryck in degen i formarna och forma i formarna för att göra tunna formar
- Kyl tills det behövs
- Gör den infunderade sirapen Värm ugnen till 220°C
- Gör en sockerlag genom att koka upp socker, 200 ml vatten, citronskal och kanelstång
- Reducera tills det blir sirap, låt svalna och ta sedan bort kanel och citron
- Vispa ägg, äggulor och maizena till en jämn smet i en annan stor panna
- Göra vaniljsås. Värm mjölken och fröna från vaniljstången i en separat kastrull tills det bara kokar upp
- Häll gradvis den varma mjölken över äggen och maizenamjölet och koka sedan på låg värme under konstant vispning
- Tillsätt sirap till vaniljsås. Tillsätt den kylda sockersirapen till vaniljsåsen och vispa tills den tjocknar något
- Häll vaniljsås i formarnaHäll vaniljsås genom en sil
- Häll i formarna och grädda i 15 minuter tills degen är gyllene och vaniljsåsen har mörknat.
- Svalna och pudra med florsocker Kyl helt i formarna och sikta sedan över florsocker och malen kanel till servering
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan