Fyllda lammtomater

Fyllda lammtomater är en läcker maträtt som består av tomater som urgröpts och fyllts med en smakrik blandning av lammfärs, lök, vitlök, örter och kryddor. Tomaterna grillas eller bakas sedan i ugnen tills de är mjuka och fyllningen är genomstekt. Serveras vanligtvis med en sallad eller bröd som tillbehör. En smakrik och fyllig rätt som passar perfekt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Ingredienser

  • Tomater 4 stora
  • Socker En nypa
  • Olivolja 4 msk
  • Lök 1 hackad
  • Vitlöksklyfta 2 fint hackade
  • Lamm 200 g
  • Kanel 1 msk
  • Tomatpuré 2 msk hackad
  • Ris 50 g
  • Kycklingbuljong 100 ml
  • Dill 4 msk
  • Hackad persilja 2 msk
  • Mint 1 msk

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180°C
  2. Skiva topparna av tomaterna och reservera
  3. Skopa ur det mesta av fruktköttet med en tesked, var noga med att inte bryta skalet
  4. Finhacka fruktköttet och behåll eventuell saft
  5. Strö insidan av tomaterna med lite socker för att ta bort syran och lägg dem sedan på en bakplåt
  6. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna, tillsätt löken och vitlöken och koka sedan försiktigt i ca 10 minuter tills de är mjuka men inte fått färg.
  7. Tillsätt lamm, kanel och tomatpuré, höj värmen och stek sedan tills köttet fått färg
  8. Tillsätt tomatköttet och juicen, riset och fonden
  9. Krydda generöst
  10. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter eller tills riset är mört och vätskan har absorberats
  11. Ställ åt sidan för att svalna lite och rör sedan ner örterna
  12. Fyll tomaterna till kanten, toppa tomaterna med locken, ringla över 2 msk mer olivolja, strö 3 msk vatten i plåten och grädda sedan i 35 minuter
  13. Servera med sallad och knaprigt bröd, varmt eller kallt
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen