Bitterballen (holländska köttbullar)

Bitterballen är en populär holländsk maträtt bestående av små friterade köttbullar fyllda med en krämig köttfyllning. Dessa krispiga och smakrika bollar serveras ofta som en aptitretare eller tilltugg tillsammans med senap eller majonnäs. Bitterballen är en omtyckt del av det holländska köket och är ett vanligt inslag på barer och restauranger runt om i Nederländerna.

Ingredienser

  • Smör 100 g
  • Mjöl 150 g
  • Köttbuljong 700 ml
  • Lök 30 g
  • Persilja 1 msk
  • Nötkött 400 g
  • Salt En nypa
  • Peppar En nypa
  • Muskot En nypa
  • Mjöl 50 g
  • Ägg 2 slagna
  • Ströbröd 50 g

Tillagning

  1. Smält smöret i en stekpanna eller panna
  2. När det smält, tillsätt mjölet lite i taget och rör om till en tjock pasta
  3. Rör långsamt i fonden, se till att redningen absorberar vätskan
  4. Sjud ett par minuter på svag värme medan du rör ner löken, persiljan och det strimlade köttet
  5. Blandningen ska tjockna och bli en tung, tjock sås
  6. Häll blandningen i en grund behållare, täck över och ställ i kylen i flera timmar, eller tills såsen har stelnat
  7. Ta en hög matsked av den kalla, tjocka såsen och rulla den snabbt till en liten boll
  8. Rulla lätt genom mjölet, sedan ägget och till sist ströbrödet
  9. Se till att ägget täcker hela ytan på bitterbalen
  10. När du är klar, kyl mellanmålen medan oljan i din fritös värms upp till 190C
  11. Stek fyra bitterballen åt gången, tills de är gyllene
  12. Servera på ett fat med en fin grynig eller kryddig senap
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen