Burek

Burek är en populär maträtt i Balkanländerna och Turkiet, bestående av tunna filodegsplattor fyllda med kött, ost, potatis eller spenat. Rätten kan ätas som en huvudrätt eller som en snacks och serveras ofta med yoghurt eller sallad. Burek är krispig på utsidan och saftig på insidan, och är en omtyckt del av det lokala köket i regionen.

Ingredienser

  • Filodeg 1 paket
  • Malet nötkött 150 g
  • Lök 150 g
  • Olja 40 g
  • Salt En nypa
  • Peppar En nypa

Tillagning

  1. Fräs den finhackade löken och köttfärsen i olja
  2. Tillsätt salt och peppar
  3. Smörj en rund bakplåt och lägg ett lager bakverk i den
  4. Täck med ett tunt lager fyllning och täck detta med ytterligare ett lager filodeg som måste vara väl belagt med olja
  5. Lägg ytterligare ett lager fyllning och täck med bakelse
  6. När du har fem eller sex lager, täck med filodeeg, grädda i 200ºC i en halvtimme och skär i fjärdedelar och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen