Bakewell tårta

Bakewell tårta är en traditionell brittisk dessert bestående av en smördegspaj fylld med hallonsylt och mandelfyllning, toppad med ett lager av glasyr eller mandelspån. Tårtan härstammar från byn Bakewell i Derbyshire och är känd för sin söta och nötiga smak. Den serveras ofta som efterrätt eller till fikat och är populär över hela Storbritannien.

Ingredienser

  • Vetemjöl 175 g
  • Kylt smör 75g
  • Kallt vatten 2-3 msk
  • Hallonsylt 1 msk
  • Smör 125 g
  • Strösocker 125 g
  • Mald mandel 125 g
  • ägg, vispat 1
  • Mandelextrakt ½ tsk
  • Flingad mandel 50 g

Tillagning

  1. För att göra degen, mät upp mjölet i en skål och gnid in smöret med fingertopparna tills blandningen liknar fint ströbröd.
  2. Tillsätt vattnet, blanda till en mjuk deg
  3. Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och använd för att fodra en 20 cm/8 tum bakform
  4. Låt stå i kylen i 30 minuter
  5. Värm ugnen till 200°C
  6. Klä formen med folie och fyll med bakbönor
  7. Grädda i cirka 15 minuter, ta sedan bort bönorna och folien och koka i ytterligare fem minuter för att torka ut basen
  8. För filningen, bred botten av flanen generöst med hallonsylt
  9. Smält smöret i en kastrull, ta av värmen och rör sedan ner sockret
  10. Tillsätt mald mandel, ägg och mandelextrakt
  11. Häll i flanformen och strö över mandeln
  12. Grädda i ca 35 minuter
  13. Om mandeln verkar bryna för snabbt, täck tårtan löst med folie för att förhindra att den bränns
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen