Kålsoppa (Shchi)

Kålsoppa, även känd som Shchi, är en traditionell rysk soppa som vanligtvis görs på en bas av kål, lök, morötter och potatis. Soppan kan varieras genom att tillsätta kött, svamp eller andra grönsaker och kryddas med örter som dill och persilja. Kålsoppan är näringsrik och mättande, och serveras ofta med en klick gräddfil och bröd. Den är populär i Ryssland och andra östeuropeiska länder och är en omtyckt vintermåltid.

Ingredienser

  • Osaltat smör 3 msk
  • Lök 1 stor
  • Kål 1 medium
  • Morötter 1
  • Selleri 1
  • Lagerblad 1
  • Grönsaksbuljong 2 liter
  • Potatisar 2 stora
  • Tomater 2 stora
  • Gräddfil Garnering
  • Dill Garnering

Tillagning

  1. Lägg till smöret i en stor gjutjärnsgryta eller annan tålig kastrull på medelvärme.
  2. När smöret har smält, tillsätt löken och fräs tills den är genomskinlig
  3. Tillsätt kål, morot och selleri
  4. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna, rör om ofta, ca 3 minuter
  5. Tillsätt lagerblad och grönsaksbuljong och låt koka upp på hög värme
  6. Sänk värmen till låg och låt sjuda under lock tills grönsakerna är knapriga, cirka 15 minuter
  7. Tillsätt potatisen och låt den koka upp igen på hög värme
  8. Sänk värmen till låg och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter
  9. Tillsätt tomaterna (eller odränerade konserverade tomater) och låt soppan koka upp igen på hög värme
  10. Sänk värmen till låg och låt puttra utan lock i 5 minuter
  11. Smaka av med salt och peppar
  12. Ta bort och släng lagerbladet från krukan
  13. Servera toppad med färsk gräddfil och färsk dill
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen