Yousef Salech blev tvåmålsskytt när Sirius slog AIK med 3–1 på Friends arena.
Yousef Salech blev tvåmålsskytt när Sirius slog AIK med 3–1 på Friends arena. - Foto: Anders Wiklund/TT

Sirius sköna seger – långa sviten mot AIK bröts

Det tog 51 år. Nu kan Sirius oförmåga att slå AIK i allsvenskan förpassas till historieböckerna. 3–1-segern på Friends arena bröt en 17 matcher lång, segerlös svit mot "Gnaget".


Matchvinnarna i ett hårt arbetande kollektiv: succéanfallaren Yousef Salech och Noel Milleskog.

De enda två spelarna i Sirius som nätat i allsvenskan i år.

Milleskog slog till först.

Jakob Voelkerling Persson måttade ett inlägg från höger mot Salech som befann sig i en central position. Den storväxte anfallarens försök att få ordning på bollen slutade i en oavsiktlig skarvpassning till Milleskog.

I en fri position pricksköt Milleskog med vänsterfoten in säsongens tredje allsvenska mål.

Målskytten Noel Milleskog, till vänster, firar ledningsmålet med Adam Vikman.

Ledningsmålet i den 25:e minuten gick stick i stäv med matchens gång. AIK hade matat på, men med mer vilja än kunnande. David Mitov Nilssons enhandsräddning på Bersant Celina avslut stack ut i floran av situationer runt Sirius mål. Men de klara målchanserna var få.

"Alldeles för dåligt"

Matchbilden förändrades inte av Milleskogs fullträff. Celina borde ha kvitterat på tilläggstid, men nickade utanför från nära håll.

— Sirius täpper till. Jag tycker vi kontrollerar matchen bra, de har ett läge och gör ett mål. Det är alldeles för dåligt. Vi måste skapa mer i andra halvlek för att kunna vända det här, sade AIK-mittfältaren Anton Salétros till Discovery+ i halvtid.

— Vi måste ha högre tempo och mer variation, sade tränaren Henning Berg.

Nu blir det inte alltid som chefen tänkt sig.

Herman Sjögrell, i sin första match från start, tog sig förbi AIK-försvararen Sotirios Papagiannopoulos. På passningen snett inåt bakåt drog Milleskog till. Kristoffer Nordfeldt parerade, men omsider slog Salech in bollen.

— En fantastisk känsla. Vi var lite pressade och kunde andas lite lugnare, säger Salech till Discovery+.

Dubbel av Salech

Han var inte klar för dagen. Tafatt försvarsagerande gav Salech fritt fram efter en rensande spark och en straffsituation (hands) för AIK – och så tryckte dansken in säsongens femte mål.

— Vi var jätteeffektiva och gjorde mål på de chanser vi fick, säger Salech.

Där och då var det ridå för ett AIK som inlett allsvenskan med fyra raka hemmasegrar och som inte förlorat hemma på tolv allsvenska matcher.

Djupt in på tilläggstid reducerade Bersant Celina på en frispark. Men Salech var sist på bollen. Nicktouchen ställde Mitov Nilsson.

— Inte vad jag hade hoppats på, men tre poäng var det viktigaste, säger Salech.

TT
/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!