Samtidigt som näthatet har blivit större har våra svenska lagar haft svårt att hänga med.
1 av 4
Samtidigt som näthatet har blivit större har våra svenska lagar haft svårt att hänga med. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Därför startade staten en utredning för några år sedan som skulle undersöka hur människor kan få ett bättre skydd för den personliga integriteten.
2 av 4
Därför startade staten en utredning för några år sedan som skulle undersöka hur människor kan få ett bättre skydd för den personliga integriteten. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Utredningen blev klar förra året – och kom då också med förslag på flera lagändringar. Bland annat föreslogs ett helt nytt brott: olaga integritetsintrång.
3 av 4
Utredningen blev klar förra året – och kom då också med förslag på flera lagändringar. Bland annat föreslogs ett helt nytt brott: olaga integritetsintrång. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, till Nyheter24.
4 av 4
Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, till Nyheter24. - Foto: Nyheter24

Här är de nya lagändringarna som ska krossa näthatet

Nya lagändringar som ska bekämpa näthatet är nu på gång. Frågan är bara vad de egentligen innebär.


Samtidigt som näthatet har blivit större har våra svenska lagar haft svårt att hänga med. Därför startade staten en utredning för några år sedan som skulle undersöka hur människor kan få ett bättre skydd för den personliga integriteten.

Utredningen blev klar förra året – och kom då också med förslag på flera lagändringar.

Bland annat föreslogs ett helt nytt brott: olaga integritetsintrång.

– Det är ett brott som ska skydda den personliga integriteten när det gäller spridning av integritetskänsligt material. Det kan till exempel vara hämndporr, sekretessmaterial, obduktionsrapporter och brottsregister, säger Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet, till Nyheter24.

Amanda Redin. Bildkälla: Nyheter24

Att sprida hämndporr kan redan nu vara olagligt, men Amanda Redin menar att lagen inte är särskild väl anpassad.

– Där är det som att lagstiftaren tagit ett skohorn och tryckt in hämndporr i förtalsbestämmelsen istället. Den passar liksom inte där och det blir skitdåligt ibland när man ska tillämpa förtalsbestämmelsen på spridning av hämndporr, säger hon.

De nya lagändringarna är alltså på gång och regeringen lämnade nyligen in en så kallad lagrådsremiss, ett utkast till en lag som ska granskas av myndigheten Lagrådet innan det lämnas till riksdagen för omröstning.

Sveriges riksdag. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det är fler förändringar på gång. Tanken är nämligen också att straffen för olaga hot, ofredande, grovt förtal och förolämpning ska göras tydligare och moderniseras.

– Om man jämför med många andra länder så har vi ett dåligt skydd, och så kan det ju inte fortsätta. Det tror jag att de allra flesta är överens om. Jag har svårt att se att det här förslaget skulle vaskas, säger Amanda Redin.

Vad kan de nya förslagen få för konkreta effekter då?

– Det kommer att täppa igen de mest uppenbara hålen vi har i lagen. Vi får helt enkelt en mer teknikneutral lagstiftning om det här förslaget går igenom som gör det lättare att tillämpa online-händelser i brottsbalken, säger hon.

Se också klippet med Irena Pozar – som drog sin näthatare inför rätta:

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Görs det tillräckligt för att bekämpa näthat?
Tack för din röst!