Det är jobbigt att ha ont i axeln.
Det är jobbigt att ha ont i axeln. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Ont i axeln? Så lindrar du snabbt smärtan – 5 enkla knep

Att ha ont i axeln är vanligt – och väldigt otrevligt. Här är fem enkla knep att ta till för att snabbt lindra axelsmärtan.


1. Vila upp axeln för att lindra smärtan

Det kan låta självklart, men det är viktigt att ge din axel tid att läka genom att undvika aktiviteter som gör ont. Detta kan innebära att du behöver modifiera din dagliga rutin eller din träning. Om du normalt lyfter tunga föremål, kanske du måste begränsa detta eller använda den andra armen istället. Om vissa rörelser, som att höja armen över huvudet, orsakar smärta, försök att undvika dem. Du kanske också behöver ändra din sömnposition om du brukar sova på den smärtsamma axeln.

Här är maten som kan få dig att lukta illa – i över 24 timmar

2. Applicera is på axeln och minska smärtan

Applicera en ispackning på den smärtsamma axeln kan hjälpa till att minska inflammation och bedöva området, vilket lindrar smärtan. Du kan använda en ispackning från butiken eller bara göra en hemma genom att lägga isbitar i en plastpåse och svepa in den i en tunn handduk. Applicera isen på axeln i 15 minuter åt gången, med minst en timmes paus mellan isningarna, för att förhindra frostskador på huden. Gör detta flera gånger om dagen, speciellt efter aktiviteter som gör ont.

Enkla knepen – så blir du av med finnarna

3. Testa med värme – kan lindra axelonten

Om kyla inte funkar, kan det vara värt att testa motsatsen. Värme kan hjälpa till att slappna av och lindra muskelspänningar och stelhet i axeln. Använd en varm vattenflaska eller ett uppvärmt värmetäcke och applicera det på axeln i 15-20 minuter åt gången, flera gånger om dagen. Se till att värmebehandlingen inte är för het för att undvika att du bränner dig. Notera att du bör undvika värme om axeln är svullen eller inflammerad, eftersom värme kan förvärra dessa symptom. I dessa fall är det bättre att använda is, som nämnts i föregående punkt.

4. Lätt sträckning och rörelse kan minska ont i axeln

Lätta, kontrollerade sträckövningar kan hjälpa till att hålla axeln flexibel, förbättra rörelseomfånget, och lindra smärtan. Det finns specifika sträckövningar för axeln som du kan göra, men du bör göra dem långsamt och undvika att sträcka till punkten av smärta. Till exempel kan du försöka med "pendelövningar", där du lutar dig framåt, stödjer dig på den friska handen och låter den ömma armen hänga fritt, sedan svänger du armen i en lätt cirkelrörelse. Yoga och Tai Chi är också milda former av motion som kan hjälpa till att sträcka och stärka axeln.

Allt du behöver veta om yin yoga

5. Bättre hållning – förhindra och förbättra axelont

Om du spenderar mycket tid framför en dator, se till att din arbetsstation är ergonomiskt utformad. Din datorskärm ska vara på ögonhöjd, dina axlar ska vara avslappnade och dina armar ska vara i en 90-graders vinkel när du skriver. Att sitta upprätt med axlarna tillbakadragna kan lindra spänning och smärta. Dessutom, om du ofta använder en telefon eller surfplatta, försök att inte hänga med huvudet eller höja axlarna, eftersom detta kan öka spänningen i axlarna.

Om din axel fortfarande gör väldigt ont efter dessa tips, kan det vara bra att söka vård för att få bukt på dina axelproblem.

Läs mer här:

Det ska du dricka innan läggdags – för att somna snabbare

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!