Skärmavbild från filmen på koranbränningen utanför Linköpings domkyrka, som publicerades på Youtube i september 2020.
Skärmavbild från filmen på koranbränningen utanför Linköpings domkyrka, som publicerades på Youtube i september 2020. - Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man döms för hets efter film på koranbränning

27-åringen spred en film där en koran bränns med bacon till musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Göta hovrätt fastställer nu domen om hets mot folkgrupp mot mannen.


Det var 2020 som mannen spelade in och publicerade filmenTwitter och Youtube. I filmen, inspelad framför Linköpings domkyrka, eldas en koran med bacon på en grill. Under grillen syns skyltar med islamofoba budskap.

Filmen ljudsattes med den islamofoba låten "Remove kebab", populär i högerextrema kretsar. Låten hördes i terroristen Brenton Tarrants livesända massaker mot moskéer i Christchurch i Nya Zeeland 2019, då 51 personer dödades och ett 50-tal skadades.

Den brända koranen lämnades tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping.

Likt tingsrätten anser hovrätten att filmen riktades mot muslimer, inte mot islam som religion.

"Den valda musiken till en film med det aktuella innehållet kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Vidare ger de övriga delarna i filmen sedda i sitt sammanhang uttryck för missaktning, anser hovrätten.

Innehållet i filmen går "klart över gränsen" för vad som utgör saklig kritik och den har inte heller publicerats på ett sätt som bjuder in till en fri och öppen debatt, säger hovrättsrådet Anna Kramer i en kommentar

"Även med hänsyn till det starka skydd som finns för yttrandefriheten anser hovrätten liksom tingsrätten att mannen inte kan undgå straffansvar", säger hon.

Mannen döms till villkorlig dom.

Målet är det första kända i Sverige där en koranbränning funnits med som ingrediens i ett åtal om hets mot folkgrupp.

TT
/
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!