Franska linser med vitlök och timjan

Franska linser med vitlök och timjan är en enkel och smakrik maträtt som passar perfekt som en hälsosam och läcker sidorätt eller som en vegetarisk huvudrätt. Linserna kokas tills de är mjuka men fortfarande lite tuggmotståndiga, och sedan blandas de med sauterad vitlök och färsk timjan för en aromatisk smak. Rätten kan serveras varm eller kall och är ett utmärkt alternativ för den som vill njuta av en näringsrik och välsmakande måltid.

Ingredienser

  • Olivolja 3 matskedar
  • Lök 1
  • Vitlök 2 klyftor
  • Morot 1
  • Franska linser 600ml
  • Timjan 1 tesked
  • Lagerblad 3
  • Salt 1 matsked
  • Selleri 2 kvistar

Tillagning

  1. Ställ en stor kastrull på medelvärme och tillsätt olja
  2. När det är varmt, tillsätt hackade grönsaker och fräs tills de är mjuka, 5 till 10 minuter
  3. Tillsätt 6 dl vatten, linser, timjan, lagerblad och salt
  4. Koka upp och reducera sedan till en snabb sjud
  5. Sjud linserna tills de är mjuka och har absorberat det mesta av vattnet, 20 till 25 minuter
  6. Häll eventuellt av överflödigt vatten efter att linserna har kokat
  7. Servera omedelbart, eller låt dem svalna och värma upp dem senare
  8. För en fylligare smak, använd lite kycklingfond och reducera vattnet med samma mängd
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen