Garides Saganaki
Garides Saganaki är en traditionell grekisk maträtt bestående av räkor som steks i en tomatsås med vitlök, lök, fetaost och kryddor. Rätten serveras vanligtvis som en förrätt eller som en del av en meze-tallrik och är känd för sin rika smak och krämiga konsistens. Garides Saganaki är en populär rätt på många grekiska restauranger och är ett måste för alla som älskar havsmat och medelhavskök.Ingredienser
- Råa kungsräkor 500 g
- Olivolja 3 matskedar
- Hackad lök 1
- Nyhackad persilja En nypa
- Vitt vin 250 ml
- Hackade tomater 1 (400g) burk
- Finhackad vitlök 1/2 tesked
- Kärnad fetaost 1 (200g) förpackning
Tillagning
- Lägg räkorna i en kastrull och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka
- Koka i 5 minuter
- Häll av, spara vätskan och ställ åt sidan
- Hetta upp 2 matskedar olja i en kastrull
- Tillsätt löken; koka och rör tills det är mjukt
- Blanda i persilja, vin, tomater, vitlök och resterande olivolja
- Sjud, rör om då och då, i cirka 30 minuter, eller tills såsen tjocknat
- Medan såsen puttrar ska räkorna bli tillräckligt svala för att kunna hanteras
- Ta först bort benen genom att nypa dem och dra sedan av skalen, låt huvudet och svansen sitta kvar
- När såsen har tjocknat, rör ner räkorna
- Låt koka upp igen om såsen har svalnat med räkorna och koka i ca 5 minuter
- Tillsätt fetaosten och ta av från värmen
- Låt stå tills osten börjar smälta
- Servera varm med brödskivor
- Även om det är helt otraditionellt, kan du lägga till några matskedar fond eller passata till detta recept för att göra en läcker pastasås
- Blanda med pasta efter att du har lagt till fetaosten och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen
Av Matredaktionen
Stort test av tacosås – den är absolut sämst: "Lite vattnig"
Råd & Rön har gjort ett stort tacosåstest
Barillas knep väcker starka reaktioner – så får du perfekt kokt pasta varje gång
Barilla har gjort något som många menar är ett genialiskt hack, för att få perfekt kokt pasta varje gång
Här är 8 udda ingredienser som svenskarna helst har på sin taco
Att äta taco under fredagsmyset är ett populärt inslag för att välkomna helgen i många hushåll
5 Nostalgiska middagar – som borde komma tillbaka
Det är inte alltid lätt att komma på vad man vill äta till middag
Här är svenskarnas favoritkorv 2023: "Klassiker av en anledning"
Circle K och Kantar Sifo har tillsammans fördjupat sig i svenskarnas korvvanor
Nyheter24 testar Coca-Colas nya smak – så du slipper: "Hade kunnat spy"
Coca-Colas nya smak 3 000 Zero Sugar lanserades i veckan