Garides Saganaki

Garides Saganaki är en traditionell grekisk maträtt bestående av räkor som steks i en tomatsås med vitlök, lök, fetaost och kryddor. Rätten serveras vanligtvis som en förrätt eller som en del av en meze-tallrik och är känd för sin rika smak och krämiga konsistens. Garides Saganaki är en populär rätt på många grekiska restauranger och är ett måste för alla som älskar havsmat och medelhavskök.

Ingredienser

  • Råa kungsräkor 500 g
  • Olivolja 3 matskedar
  • Hackad lök 1
  • Nyhackad persilja En nypa
  • Vitt vin 250 ml
  • Hackade tomater 1 (400g) burk
  • Finhackad vitlök 1/2 tesked
  • Kärnad fetaost 1 (200g) förpackning

Tillagning

  1. Lägg räkorna i en kastrull och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka
  2. Koka i 5 minuter
  3. Häll av, spara vätskan och ställ åt sidan
  4. Hetta upp 2 matskedar olja i en kastrull
  5. Tillsätt löken; koka och rör tills det är mjukt
  6. Blanda i persilja, vin, tomater, vitlök och resterande olivolja
  7. Sjud, rör om då och då, i cirka 30 minuter, eller tills såsen tjocknat
  8. Medan såsen puttrar ska räkorna bli tillräckligt svala för att kunna hanteras
  9. Ta först bort benen genom att nypa dem och dra sedan av skalen, låt huvudet och svansen sitta kvar
  10. När såsen har tjocknat, rör ner räkorna
  11. Låt koka upp igen om såsen har svalnat med räkorna och koka i ca 5 minuter
  12. Tillsätt fetaosten och ta av från värmen
  13. Låt stå tills osten börjar smälta
  14. Servera varm med brödskivor
  15. Även om det är helt otraditionellt, kan du lägga till några matskedar fond eller passata till detta recept för att göra en läcker pastasås
  16. Blanda med pasta efter att du har lagt till fetaosten och servera
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen