Fyllda kålrullar

Fyllda kålrullar är en traditionell maträtt som består av kålblad fyllda med en smakrik fyllning av köttfärs, ris och kryddor. Kålrullarna kokas sedan i en god sås och serveras vanligtvis med kokt potatis eller bröd. Denna rätt är populär i många olika kulturer och är känd för sin fylliga och mustiga smak.

Ingredienser

  • Kål 1
  • Smör 2 msk
  • Lök 1 hackad
  • Köttfärs 450g
  • Fläskfärs 225g
  • Ris 375ml
  • Vitlök 1 tsk
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar 1/4 tsk
  • Tomatpuré 3 burkar

Tillagning

  1. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten
  2. Placera kålhuvudet i vattnet, täck grytan och koka tills kålbladen mjuknat tillräckligt för att kunna tas bort från huvudet, 3 minuter
  3. Ta ut kålen från grytan och låt kålen stå tills bladen är tillräckligt svala för att hantera, cirka 10 minuter
  4. Ta bort 18 hela blad från kålhuvudet, skär ut eventuella tjocka, sega mittrevben
  5. Ställ hela blad åt sidan
  6. Hacka resten av kålhuvudet och fördela det i botten av en ugnsform
  7. Smält smör i en stor stekpanna på medelhög värme
  8. Koka och rör löken i hett smör tills den är mjuk, 5 till 10 minuter
  9. Blanda lök, nötkött, fläsk, ris, vitlök, 1 tsk salt och 1/4 tsk peppar i en stor skål
  10. Värm ugnen till 175 grader C
  11. Placera ca 125ml nötköttblandning på ett kålblad
  12. Rulla kål runt köttblandningen, stoppa in sidorna för att skapa ett kuvert runt köttet
  13. Upprepa med resterande blad och köttblandning
  14. Lägg kålrullar i ett lager ovanpå den hackade kålen i grytan; krydda rullarna med salt och svartpeppar
  15. Vispa ihop tomatsoppa, tomatjuice och ketchup i en skål
  16. Häll tomatsoppsblandningen över kålrullar och täck formen önskar aluminiumfolie
  17. Grädda i den förvärmda ugnen tills kålen är mör och köttet är genomstekt, ca 1 timme
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen