Snert (holländsk delad ärtsoppa)

Snert är en traditionell holländsk ärtsoppa som vanligtvis serveras under vintermånaderna. Den är gjord på delade ärtor, fläsk, potatis, morötter och lök, och kryddas med timjan och lagerblad. Soppan är tjock och näringsrik, och serveras ofta med rågbröd och fläsk. Snert är en populär och värmande maträtt som passar perfekt att avnjuta på en kall dag.

Ingredienser

  • Vatten 2 liter
  • Ärter 300g
  • Fläsk 100g
  • Grönsaksbeståndskub 1
  • Selleri 2
  • Morötter 2
  • Potatisar 1 stor
  • Lök 1 liten
  • Purjolök 1 liten
  • Rotselleri 250ml
  • Korv 450g

Tillagning

  1. Samla ihop ingredienserna
  2. Koka upp vatten, delade ärtor, fläskbuk eller bacon, fläskkotlett och buljongtärning i en stor soppgryta
  3. Sänk värmen till en sjud, täck och låt koka i 45 minuter, rör om då och då och skumma bort eventuellt skum som stiger till toppen
  4. Ta bort fläskkotletten, urben och skär köttet tunt
  5. Tillsätt selleri, morötter, potatis, lök, purjolök och rotselleri till soppan
  6. Återgå till koka, sänk värmen till en sjud och låt koka utan lock i ytterligare 30 minuter, tillsätt lite extra vatten om ingredienserna börjar fastna i botten av grytan
  7. Tillsätt den rökta korven de sista 15 minuterna av tillagningstiden
  8. När grönsakerna är mjuka, ta bort bacon och rökt korv, skiva tunt och ställ åt sidan
  9. Om du föredrar en slät konsistens, mosa soppan med en stavmixer
  10. Smaka av med salt och peppar
  11. Lägg tillbaka köttet i soppan, lägg några skivor av råvarv åt sidan
  12. Servera i uppvärmda skålar eller sopptallrikar, garnerade med skivor av trollworst och hackad bladselleri
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen