Kroatisk böngryta

Kroatisk böngryta är en traditionell maträtt från Kroatien som består av bönor, lök, vitlök, paprika, tomater och kött, vanligtvis fläskkött eller korv. Rätten är kryddad med olika örter och serveras ofta med bröd eller ris. Den är en populär och näringsrik rätt som passar bra att äta både varm och kall.

Ingredienser

  • Cannellini bönor 2 burkar
  • Vegetabilisk olja 3 msk
  • Tomater 500ml
  • Schalottenlök 5
  • Vitlök 2 klyftor
  • Persilja En nypa
  • Chorizo 1/2 kg hackad

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en panna
  2. Tillsätt de hackade grönsakerna och fräs tills de är mjuka
  3. Ta en kastrull, häll bönorna tillsammans med grönsakerna i den, lägg in korvarna och koka i ytterligare 20 minuter på låg värme
  4. Eller sätt in den i en ugn och grädda den vid en temperatur på 180ºC i 30 minuter
  5. Denna rätt är ännu bättre uppvärmd nästa dag
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen