Amanda Landeblad och For Killy skrällde med en femteplats i världscupen i Göteborg. Nu får Landeblad starta för Sverige i League of Nations i Florida. Arkivbild.
Amanda Landeblad och For Killy skrällde med en femteplats i världscupen i Göteborg. Nu får Landeblad starta för Sverige i League of Nations i Florida. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/TT

Ryttartalangen får chansen i nya världsligan

Femteplatsen i världscupen i Göteborg nyligen imponerade på förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Så pass att Amanda Landeblad, 32, får debutera i League of Nations i helgen.


Fakta: League of Nations

+ Världens tio bästa hoppnationer deltar. Ligan består av fyra deltävlingar och en final i Barcelona i oktober. Dit tar sig de åtta bästa lagen.

+ Nationerna som deltar är Sverige, Irland, USA, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Brasilien.

+ Varje deltävling består av två rundor 1,60-hoppning. Fyra ryttare startar i första rundan, där de tre bästa resultaten räknas. I andra rundan startar endast tre ryttare och alla resultat räknas. Felen från båda rundorna läggs ihop, minst antal fel totalt vinner.

+ Vinnande lag får över 2,5 miljoner svenska kronor i prispengar och totalt delas närmare 7,7 miljoner svenska kronor ut i prispengar i omgången.

+ De återstående två deltävlingarna avgörs i S:t Gallen och i Rotterdam, båda i juni.

Landeblad är en av många svenska ryttare som ser till att öka trycket på de etablerade stjärnorna. Prestationen med stoet For Killy in Scandinavium i slutet av februari ger direkt betalt.

Ankarcrona kompletterar trion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Petronella Andersson med Landeblad när det drar ihop sig till den andra deltävlingen i den nya världsligan i nationshoppning.

Truppen är på plats i Ocala, Florida, inför lördagens tävling.

— Det är ett spännande lag och en lite ny konstellation av ryttare som rider tillsammans, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till ridsport.se.

Fredricson och von Eckermann red i laget som kom trea i premiären i Abu Dhabi. Petronella Andersson och Amanda Landeblad gör sina första starter i den nya ligan. Men båda har tidigare gjort flera femstjärniga nationshoppningar för Sverige.

— De har också inlett säsongen 2024 med flera bra resultat. Det såg vi inte minst senast i Göteborg där Petronella red hem en 1,50-seger och Amanda red hem en femteplats i världscupen, säger Ankarcrona.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!