Ida är Nyheter24:s egen träningsexpert.
Ida är Nyheter24:s egen träningsexpert. - Foto: Faksimil/Nyheter24

Warg: Så kommer du igång med din träning

Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg guidar dig till hur du tar dig ur soffan. Här är hennes bästa tips för att börja motionera.


Lär känna Ida

Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Ålder: 26

Bor: Stockholm

Idas blogg hittar du här

Samt här på Facebook och hennes instagramkonto här.

Varje vecka utmanar hon dig att komma igång med en ny övning.

Har du svårt att ta tag I träningen och komma igång? Du kanske har tänkt så många gånger att “i kväll så kör jag” och plockar fram träningskläder, men när kvällen börjar närma sig så känns tevesoffan väldigt skön och du skjuter på träningen till nästa dag, nästa vecka och som till slut blir aldrig. 

Eller så kanske du är den som går ut stenhårt med fem träningspass i veckan men som efter några veckor inte orkar mer och ger upp helt.

Använd inte tiden som ursäkt

Så hur gör man då för att hitta motivationen och för att få det att hålla i längden? Här nedan kommer mina bästa råd för att få in träning och motion i sin livsstil och för att få det hållbart.

Hitta en plan som funkar för just dig och din livssituation. Det här med tiden verkar vara de flesta människors ursäkt till att inte träna, men ingenting är omöjligt och 30 minuter om dagen tre gånger i veckan är bättre än ingenting alls. Kan ni promenera 40 minuter innan skola/jobb? 

Kanske kan ni gå till skolan/jobbet? Vardagsmotion är så underskattat och utgör en stor del av dagens energiförbrukning. Börja gå eller cykla i stället för att ta bussen. Ta en kort promenad under lunchen istället för att sitta still med vänner/arbetskamrater och prata. Kanske vill de följa med? 

"Mitt bästa tips"

Ha som regel att aldrig ta rulltrappa eller hiss om det inte finns ett annat alternativ. All den här vardagsmotionen tillsammans har bränt mer kalorier än ett träningspass, så tänk på det.

Utöver vardagsmotionen så skulle jag rekommendera att börja med två träningspass i veckan. Starta inte för hårt, för då kan det bli så att du endast känner att träning är så tråkigt eller jobbigt och att du endast orkar hålla i träningen i någon vecka. Börja med två pass i veckan i några veckor och öka sedan. 

Mitt bästa tips är att från början starta träna med en PT, personlig tränare. Det ger oftast en mer positiv inställning till träning och du behöver inte vara rädd att du gör fel teknik. Finns inte den möjligheten så träna något du tycker är roligt och gärna tillsammans med en vän. Det blir svårare att avboka träningen om man bokat med en vän.

Planera in din träning i kalendern och prioritera det som vilket annat viktigt möte eller annan aktivitet som helst. Det gäller att få in träningen som en del av livet och inte något som bara händer under några veckor om året. Att leva hälsosamt är en livsstil.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!