Fänkål Dauphinoise

Fänkål Dauphinoise är en krämig och smakrik gratäng där tunna skivor av fänkål varvas med en krämig sås gjord på grädde, vitlök och ost. Rätten bakas sedan i ugnen tills fänkålen är mjuk och såsen har fått en gyllene färg. Den milda smaken av fänkål kombinerat med den krämiga såsen gör denna maträtt till en perfekt sidorätt eller vegetarisk huvudrätt som passar bra till både vardags och fest.

Ingredienser

  • Potatisar 225 g
  • Fänkål 1 liten
  • Vitlök 1 klyfta, fint hackad
  • Mjölk 75 ml
  • Vispgrädde 100 ml
  • Smör För smörjning
  • Parmesanost till servering

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180°C
  2. Lägg potatis, fänkål och vitlök i en medelstor non-stick panna
  3. Häll i mjölk och dubbel grädde, krydda väl och låt sjuda försiktigt under lock i 10 minuter under omrörning halvvägs tills potatisen är precis mjuk
  4. Dela blandningen mellan 2 små (ca 150 ml) smörade ramekins och strö över parmesan
  5. Grädda i 40 minuter tills potatisen är gyllene och mjuk när den stickas hål med en kniv
  6. Skär över de reserverade fänkålsbladen innan servering
Publicerat 2024-02-07 11:19
Av Matredaktionen